Hi, what are you looking for?

Mamak News

Pilih waktu ‘tenang’ untuk PRU-15 – Tun M


Sertai Telegram @KampungMamak untuk kemaskini terpantas.

PUTRAJAYA – Pilihlah waktu yang lebih ‘tenang’ dan tiada ancaman bencana alam sebelum menentukan tarikh sesuai Pilihan Raya Umum ke-15 (PRU-15).

Itu cadangan Pengerusi Gerakan Tanah Air (GTA), Tun Dr. Mahathir Mohamad berhubung tarikh sesuai untuk dilaksanakan PRU-15.

Dr. Mahathir yang juga Pengerusi Parti Pejuang Tanah Air (Pejuang) berkata, kerajaan perlu memikirkan tarikh sesuai supaya ia tidak bertembung dengan bencana banjir dan angin kencang.

Advertisement. Scroll to continue reading.

“Waktu banjir tidak baik untuk diadakan pilihan raya kerana nak bergerak pun susah dan mungkin ramai tidak boleh keluar buang undi.

“Bagaimanapun, jika tarikh PRU-15 itu ditentukan pada musim banjir, kita tetap bersedia,” katanya ketika ditemui selepas menghadiri sesi dialog dan suai kenal bersama badan bukan kerajaan (NGO) Gabungan Ikhlas Malaysia, di sini hari ini.

Pada masa sama, katanya, kerajaan juga perlu mengambil kira kehendak dan keperluan serta persediaan parti lawan dalam menentukan tarikh PRU-15.

Advertisement. Scroll to continue reading.

“Janganlah buat sesuatu supaya parti lawan tidak dapat ambil bahagian dalam pilihan raya. Jangan pula daftar (GTA) kita pun dia (kerajaan) tarik, susahlah,” katanya.

Ditanya samada pendaftaran GTA sudah diluluskan Jabatan Pendaftaran Pertubuhan (RoS), Dr. Mahathir berkata, ia belum diluluskan dan RoS memberi tempoh sehingga pertengahan Oktober untuk memproses pendaftaran itu.

Selain itu, katanya, agihan kerusi bagi calon GTA untuk PRU-15 juga belum selesai dimuktamadkan.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Jelasnya lagi, GTA dijangka bakal menampilkan calon dalam kalangan pemimpin NGO dimana mereka bersetuju untuk bertanding atas tiket GTA bukannya NGO yang mereka wakili.- KOSMO! ONLINE.


Sumber: Kosmo Online

Advertisement. Scroll to continue reading.

Teruskan Membaca

Mamak News

0 Sertai @KampungMamak untuk kemaskini terpantas. PUTRAJAYA – Perdana Menteri Datuk Seri Is Sabri Yaakob membangkitkan kekecewaan Malaysia dalam isu Palestin dan Myanmar terutamanya...

Mamak News

0 Sertai @KampungMamak untuk kemaskini terpantas. Saintis Temui Virus Covid Baharu Dalam Kelawar, Dipercayai ‘Kalis’ Terhadap Vaksin Sedia Ada Saintis mendakwa bahawa telah menemui...

Mamak News

0 Sertai @KampungMamak untuk kemaskini terpantas. KUALA LUMPUR – Polis menahan tiga lelaki tempatan selepas disyaki terbabit pergaduhan hingga mengakibatkan seorang lelaki Australia parah...

Mamak News

0 Sertai @KampungMamak untuk kemaskini terpantas. PUTRAJAYA, 25 Sept (Bernama) — Seorang mahasiswa rakyat Malaysia di Universiti Al-Azhar yang sebelum ini ditahan pihak berkuasa Mesir...

Advertisement
KampungMamak.com We would like to show you notifications for the latest news and updates.
Dismiss
Allow Notifications