Hi, what are you looking for?

#image_title

Mamak News

Pita Limjaroenrat ikrar mahu rebut semula jawatan PM Thailand


BANGKOK: Pemimpin Parti Move Forward (MFP), Pita Limjaroenrat berikrar untuk bertanding jawatan perdana menteri semula, menentang kuasa konservatif yang menghalangnya daripada tugas awal tahun ini walaupun beliau berdepan kes mahkamah.

Pita, pada pilihan raya umum Mei lalu memperoleh sokongan daripada golongan muda Thailand daripada pemerintahan tentera.

Pemimpin berusia 43 tahun itu juga dihalang daripada menjadi perdana menteri oleh blok diraja dan pro-tentera yang menentang agenda reformisnya itu.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Bekas sekutu MFP, Pheu Thai kemudian membentuk kerajaan campuran dengan parti-parti yang berkaitan dengan tentera, meninggalkan pencabar progresif kembali di blok pembangkang.

Pita juga menghadapi cabaran undang-undang yang dilemparkan kepadanya selepas pilihan raya, menyebabkan beliau dilarang bertanding selama bertahun-tahun.

Dalam temu bual dengan AFP, Pita berikrar untuk sekali lagi bertanding bagi jawatan perdana menteri Thailand.

Advertisement. Scroll to continue reading.

“Sudah tentu. Saya tidak berputus asa, dan ia hanya menunggu masa,” katanya ketika ditanya sama ada beliau bercadang untuk bertanding semula.

MFP memenangi kerusi terbanyak pada pilihan raya umum 14 Mei lalu, bagaimanapun gagal mencapai majoriti.

Calon perdana menteri memerlukan majoriti di kedua-dua Dewan Parlimen dan ketika itu Pita tidak mendapat jumlah undi yang cukup untuk mengatasi pihak pembangkang dalam Senat yang dilantik oleh junta.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Beliau kehilangan undi pertama, sebelum disekat daripada bertanding dalam undi kedua untuk jawatan perdana menteri dan digantung sebagai Ahli Parlimen oleh Mahkamah Perlembagaan kerana pemilikan saham media yang dilarang untuk penggubal undang-undang di bawah undang-undang Thailand.


Sumber: Utusan Malaysia

Advertisement. Scroll to continue reading.

Teruskan Membaca

Mamak News

0 TOKYO: Sebuah kilang pembuatan Jepun mendapat perhatian warga net baru-baru ini kerana mengeluarkan produk tukul berbentuk seperti pisang sebenar. Kilang besi Ikeda yang...

Mamak News

0 Bantuan Kepada Penduduk Palestin Di Gaza Tidak Cukup – PBB WASHINGTON, 30 Nov (Bernama-AA) — Setiausaha Agung Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) Antonio Guterres...

Hiburan

0 PETALING JAYA – “Selepas jadi bapa, rasa muda semula (ketawa). Demikian respons rawak hero Malaya, Remy Ishak apabila disuakan pertanyaan bagaimana perasaan selepas...

Lifestyle

0 Usaha Bersama BNM-PDRM Tangani Perniagaan Wang Haram di Sarawak BNM Dan PDRM Serbu Lapan Premis Perniagaan Perkhidmatan Wang Tanpa Lesen Di Sarawak. Bank...

Advertisement
KampungMamak.com We would like to show you notifications for the latest news and updates.
Dismiss
Allow Notifications