Hi, what are you looking for?

Lifestyle

PM Menggesa Rakyat Malaysia, Belajar Daripada Perpaduan Dan Keharmonian Sarawak


Pm gesa rakyat Malaysia belajar keharmonian Sarawak

PM Menggesa Rakyat Malaysia Belajar Daripada Perpaduan Dan Keharmonian Sarawak. Perdana Menteri Malaysia, Dato Seri Anwar Ibrahim menyeru rakyat Malaysia, terutamanya di Semenanjung Malaysia yang terlibat dalam retorik dan tindakan yang memecahbelahkan untuk menyemai perbalahan, mewujudkan salah faham antara kaum, dan menyemarakkan sentimen agama yang melampau, untuk belajar daripada kewujudan Sarawak yang harmoni dan kekuatan dalam perpaduan.

Menurut laporan, Anwar menyuarakan kepentingan untuk menegakkan dan memperkukuh semangat perpaduan seperti yang dititahkan oleh Yang di-Pertuan Agong dalam titah baginda baru-baru ini bagi mengemudi negara ke arah masa depan yang lebih baik.

Ujar PM ketika berucap pada majlis makan malam sambutan Gawai Dayak 2023

“Malam ini kita meraikan satu aspek penting dalam budaya kita dan kita tidak boleh terlalu menekankan nikmat yang timbul daripada menerima kepelbagaian ini.

Advertisement. Scroll to continue reading.

“Kepelbagaian boleh dipecahkan tetapi kepelbagaian juga boleh dibina. Bukan sahaja kerajaan GPS (Gabungan Parti Sarawak) tetapi kerajaan perpaduan memilih untuk mengutamakan kepelbagaian untuk membina dan mengukuhkan negara,” katanya ketika berucap di Pusat Konvensyen Borneo Kuching (BCCK) malam tadi (7 Jun).

Sementara itu, Anwar turut mengingatkan rakyat Malaysia bahawa perpaduan di Malaysia tidak dicapai dengan mudah dan mengaitkannya dengan usaha pemimpin-pemimpin kemerdekaan terdahulu yang membawa Sarawak dan Sabah bersama-sama Negeri-negeri lain di Semenanjung Malaysia untuk membentuk Malaysia.

“Jangan mengeksploitasi sebarang isu untuk memecahbelahkan atau mempromosikan kebencian. Dalam masyarakat berbilang agama-termasuk Islam, Kristian, Hindu, dan Buddha, harus mempromosikan mesej keamanan, belas kasihan dan kemanusiaan,” katanya.

Advertisement. Scroll to continue reading.

PM memuji Sarawak kerana mempunyai perpaduan yang kuat

Mengakui wujudnya unsur-unsur yang memecahbelahkan, beliau memuji Sarawak kerana menguasai keadaan, di mana keadaan lebih harmoni, dan memuji kepimpinan Premier dan Sarawak atas usaha mereka dalam memupuk perpaduan.

Menggesa introspeksi, Anwar mengulangi bahawa kini menjadi tanggungjawab setiap rakyat Malaysia untuk menegakkan maruah negara sebagai sebuah negara yang berdaulat, merdeka dan berjaya.

Bahkan, beliau turut menggesa rakyat memanfaatkan kejayaan ini untuk memberi manfaat kepada rakyat seperti yang dilakukan oleh Sarawak.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Baca juga artikel yang berkaitan:

Artikel asal oleh: iloveborneo.my

Teruskan Membaca

Mamak News

0 PETALING JAYA – Seorang wanita yang juga suri rumah mencari ‘kawan upahan’ selepas dipercayai mengalami tekanan melampau (burnout), akibat tiga tahun terperap menguruskan...

Mamak News

0 KUALA LUMPUR – Keadaan hujan renyai mengiringi paluan berundur Pengarah Jabatan Siasatan dan Penguatkuasaan Trafik (JSPT) Bukit Aman, Datuk Seri Mat Kasim Karim...

Mamak News

0 Murid 11 Tahun Maut Ditimpa Palang Gol Ketika Aktiviti Kurikulum BINTULU, 29 Sept (Bernama) — Seorang murid berusia 11 tahun meninggal dunia selepas...

Mamak News

0 MELAKA – Suasana di Karnival Udara Antarabangsa Melaka 2023 (KUAM 2023) dekat sini bertukar ‘panas’ apabila rata-rata pengunjung berasa tidak berpuas hati terpaksa...

Advertisement
KampungMamak.com We would like to show you notifications for the latest news and updates.
Dismiss
Allow Notifications