Hi, what are you looking for?

Mamak News

PM Tidak Gentar Dengan Ugutan Jatuhkan Kerajaan Perpaduan


PM Tidak Gentar Dengan Ugutan Jatuhkan Kerajaan Perpaduan

SHAH ALAM, 18 Mac (Bernama) — Perdana Menteri Datuk Seri Anwar Ibrahim tidak gentar dengan usaha atau ugutan untuk menjatuhkan Kerajaan Perpaduan pimpinan beliau malah yakin ia akan kukuh dan kekal dalam tempoh lima tahun dengan sokongan padu pemimpin parti di bawah pentadbirannya.

Dalam ucapan sulung sebagai Perdana Menteri pada Kongres Nasional Khas Parti Keadilan Rakyat (PKR) 2023, Presiden PKR itu berkata beliau juga tidak takut berhadapan dengan rencana daripada perasuah atau sebarang perhimpunan yang ingin menjatuhkannya sejak menyandang jawatan tersebut November lepas.

Advertisement. Scroll to continue reading.

“Ini gelanggang saya (Kongres) Parti Keadilan Rakyat, empat bulan saya bersabar. Saya bicara secara teratur, hari ini saya bicara sebagai Presiden PKR, gerakan reformasi. Saudara mahu ugut kita dengan perhimpunan, mahu ugut kita (agar) takut bertindak kepada perasuah, saudara salah pilih seorang Perdana Menteri.

“Saya tak makan ugutan itu, ada kuasa kita laksanakan, (jika) kamu cuba nak rampas (pentadbiran kerajaan) silakan, tapi tidak mudah. Kita siap dengan keris… membujur lalu melintang patah,” katanya.

Ucapan Anwar itu mendapat tepukan dan sorakan kira-kira 3,000 perwakilan serta pemerhati yang hadir di Stadium Malawati dekat sini.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Perdana Menteri berkata beliau sedar ada pihak yang mengkritik pentadbirannya namun menegaskan bahawa belum pernah wujud campur tangan dalam kalangan pemimpin kerajaan berhubung isu seperti kebebasan badan kehakiman dan pemberian tender.

Anwar turut mendakwa kuasa politik terdahulu melindungi penjenayah dan perasuah besar selain menggunakan kuasa untuk melindungi diri sendiri serta menghentam rakyat.

Beliau berkata ini berbeza dengan Kerajaan Perpaduan yang secara jelas melindungi rakyat dan menyerang perasuah selain berazam tidak akan melepaskan ‘tauke mahakaya’ daripada membayar cukai.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Menyentuh sumbangan tokoh perniagaan Tan Sri Syed Mokhtar Al-Bukhary yang menguasai Padiberas Nasional Berhad (Bernas) kepada pesawah di seluruh negara, beliau berkata ia adalah inisiatif kerajaan untuk manfaat rakyat.

“Itu pilihan kita (Kerajaan Perpaduan)… apa pilihan mereka (kerajaan terdahulu), RM200 juta masuk akaun parti… yang lain saya tahu tapi saya belum hebahkan,” katanya.

Sebelum ini, Bernas bersetuju dengan permintaan Perdana Menteri untuk menyediakan peruntukan sebanyak RM60 juta bagi membantu pesawah.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Bernas juga bersetuju berkongsi keuntungan daripada import beras dengan menyumbang 30 peratus keuntungan bersih kepada mereka.

Kongres sehari PKR itu menumpukan kepada persiapan parti bagi menghadapi PRN di enam negeri serta pengukuhan kerjasama PH dan Kerajaan Perpaduan.

BACA: Anggota PKR Perlu Perkukuh Parti Bagi Hadapi Cabaran Besar – Setiausaha Agung

Advertisement. Scroll to continue reading.

Sumber: Bernama

Artikel asal oleh: Siakap Keli

Advertisement. Scroll to continue reading.

Teruskan Membaca

Mamak News

0 SEBERANG PERAI – Seramai 12,380 warga asing yang ditahan di depoh imigresen di seluruh negara telah dihantar pulang ke negara masing-masing tahun ini....

Mamak News

0 SEREMBAN – Kementerian Pendidikan (KPM) kini sedang meneliti pendekatan Pelaksanaan Sekolah Mo Khas Komprehensif 9 Tahun (K9) atau Pelaksanaan Peroperasian Sekolah Mo Khas...

Mamak News

0 China Mula Buka Sempadan Kepada Kumpulan Pelancong Asing BEIJING, 31 Mac (Bernama-Sputnik) — China membuka semula sempadan untuk kumpulan pelancong asing bermula Jumaat,...

Mamak News

0 SEREMBAN – SIRIM Berhad menyasarkan seramai 50,000 orang usahawan dapat dilahirkan menjelang tahun 2027 menerusi program pembangunan usahawan termasuk inisiatif tanggungjawab sosial korporat...

Advertisement
KampungMamak.com We would like to show you notifications for the latest news and updates.
Dismiss
Allow Notifications