Hi, what are you looking for?

Mamak News

Polis siasat dakwaan penghinaan laungan azan di Manjung


Sertai Telegram @KampungMamak untuk kemaskini terpantas.

LUMUT – Polis membuka kertas siasatan terhadap hantaran dalam Facebook yang didakwa menghina laungan azan yang dilaungkan di sebuah masjid di daerah ini.

Ketua Polis Daerah Manjung, Asisten Komisioner Nor Omar Sappi berkata, hantaran tersebut telah menyentuh sensitiviti dan kebebasan mengamalkan ajaran agama Islam.

Menurut beliau, perbuatan tersebut juga boleh menggugat keharmonian kaum di negara ini.

Advertisement. Scroll to continue reading.

“Ibu Pejabat Polis Daerah (IPD) Manjung telah menerima satu laporan polis kira-kira pukul 5.45 petang semalam mengenai penularan satu ciapan di dalam ruangan aplikasi Facebook mengenai penghinaan terhadap laungan azan di sebuah masjid dalam daerah Manjung.

“Satu kertas siasatan telah dibuka di bawah Seksyen 298A Kanun Keseksaan dan Seksyen 233 Akta Komunikasi dan Multimedia 1998,” katanya dalam satu kenyataan hari ini.

Menurut beliau, pihak polis akan menjalankan siasatan terhadap pemilik akaun Facebook dikenali sebagai ‘Jacky Chan’ yang memuat naik ciapan berkenaan.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Nor Omar menasihatkan orang ramai agar tidak membuat sebarang spekulasi yang boleh menjejaskan siasatan dan meminta orang ramai agar cakna serta prihatin terhadap isu-isu yang menyentuh sensitiviti perkauman dan keagamaan di kalangan masyarakat.

Jelasnya, tindakan tegas tanpa kompromi akan diambil terhadap mana-mana individu yang sengaja menggugat ketenteraman serta keselamatan awam.

Terdahulu, tular ciapan ditulis ‘Jacky Chan’ yang menyuarakan rasa tidak puas hati dengan laungan azan didakwanya terlalu kuat sehingga mengganggu dia tidur. – KOSMO! ONLINE

Advertisement. Scroll to continue reading.


Sumber: Kosmo Online

Teruskan Membaca

Advertisement
KampungMamak.com We would like to show you notifications for the latest news and updates.
Dismiss
Allow Notifications