Hi, what are you looking for?

| Kampungmamakcom
#image_title

Hiburan

‘Politik konti radio lebih kejam berbanding televisyen’


PETALING JAYA – Pelawak dan pengacara, Azrul Zaidi menyifatkan politik kerja dalam dunia penyiaran radio lebih kejam berbanding stesen televisyen.

Azrul atau Asrul Zaidi Jamaluddin, 49, berkata, sepanjang bergelar penyampai radio di beberapa stesen popular, dia pernah berdepan situasi ditamatkan kontrak seperti dilalui bekas penyampai Suria FM, Tyzo baru-baru ini.

“Terkejut tetapi perkara yang terjadi pada Tyzo itu pernah berlaku kepada penyampai radio lain yang pernah ‘hilang’ tiba-tiba apabila waktu bersiaran sehingga mencetuskan banyak persoalan.

Advertisement. Scroll to continue reading.

“Sebenarnya itu semua adalah percaturan pihak stesen radio yang mungkin hendak menjaga rating, klien atau sebagainya.

“Menariknya, kerja di radio tidaklah sukar tetapi politik di stesen radio lebih kejam berbanding di stesen televisyen seperti dilalui Tyzo,” katanya.

Berkongsi pengalaman, Azrul juga pernah melalui situasi ditamatkan kontrak sebagai penyampai radio serta-merta.

“Ketika itu saya datang ke tempat kerja untuk bersiaran tetapi tiba-tiba dimaklumkan pihak pengurusan bahawa itu adalah hari terakhir saya bekerja tanpa alasan kukuh.

“Ada juga pengalaman saya menggantikan seorang penyampai radio yang meninggal dunia tetapi selepas dua minggu bersiaran, saya tidak menerima sebarang bayaran dengan alasan ingin menguji kemampuan saya,” kongsinya.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Azrul yang juga bekas peserta program Raja Lawak juga menjelaskan, setiap individu perlu sentiasa bersangka baik dengan aturan rezeki Tuhan walaupun harus menelan kepahitan hidup.

“Apabila sudah terlibat dalam dunia seni, jiwa perlu kental dalam segala aspek.

“Perlu bersedia menghadapi segala-galanya. Memang reda tetapi adakalanya cara sesuatu perkara itu berlaku tidak kena.

Advertisement. Scroll to continue reading.

“Kepada sahabat yang pernah melalui situasi sebegini, tidak kiralah kerja apa pun, teruskan bersangka baik dan percaya dengan rezeki. Bukan semua kerja glamour itu penuh dengan keseronokan,” ujarnya.

Kelmarin, industri penyiaran radio dikejutkan dengan pengumuman perkhidmatan tugas Tyzo selepas bersiaran sebagai penyampai Suria FM sejak 2016. Sebelum itu, Tyzo yang mulanya menggunakan nama pentas sebagai Tuah Iskandar menyertai Suria FM pada 2007 dan tamat kontrak pada 2013.

Tyzo yang mengendalikan segmen Suria Petang bersama Sharifah Shahirah mengakui masih mahu terus bekerja di stesen radio tersebut.

Berkat kerja keras selama 25 tahun, Tyzo juga berjaya merampas trofi Penyampai Radio Paling Popular ABPBH ke 35 tahun lalu daripada DJ Lin yang pernah memenangi kategori tersebut sebanyak empat kali.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Menyertai dunia penyiaran bersama stesen radio Muzik FM pada 16 Julai 2004, Tyzo juga menyumbangkan khidmat di Ultra FM dan Pi Mai FM, sebelum beralih ke Selangor FM. – KOSMO! ONLINE


Sumber: Kosmo Online

Advertisement. Scroll to continue reading.
Advertisement

Trending

Teruskan Membaca

Sukan

3s SHAH ALAM – Kemenangan Malaysia melangkah ke pentas separuh akhir Kejohanan Badminton Berpasukan Asia (BATC) 2024 terpaksa dibayar harga mahal apabila kedua pemain...

Hiburan

3s PETALING JAYA – Isteri kepada pelawak Shuib, Watie Hanifiah mendedahkan sikap berdegil enggan mendengar nasihat suami mengakibatkannya menjadi mangsa scammer dengan kerugian mencecah...

Sukan

0 SHAH ALAM – Skuad badminton negara menepati ramalan mara ke pentas separuh akhir Kejohanan Badminton Berpasukan Asia (BATC) 2024 selepas bangkit mengatasi Singapura...

Hiburan

3s PETALING JAYA – Bertahun menyimpan hasrat untuk memiliki perniagaan sendiri, aktor Zahiril Adzim bersyukur merealisasikan impian apabila membuka sebuah butik sebagai persediaan bersara...

Advertisement