Hi, what are you looking for?

#image_title

Mamak News

Pondok dinding kanvas ‘syurga’ suami isteri


ALOR SETAR – “Kami tidak mahu menyusahkan anak menantu dan sebab itu kami pilih duduk di pondok ini. Lagipun, pondok ini sejuk”

Demikian luah Zaimah Mohd Yusof, 54, yang mendiami sebuah pondok berdindingkan kanvas bersama suaminya, Mat Saad Abu, 53, di Kampung Kebun Pinang di Kuala Kedah, di sini sejak tahun lalu.

Menurut Zaimah yang lumpuh anggota badan kiri itu, mereka berdua pernah menginap di rumah menantunya yang terletak bersebelahan pondok berkenaan sejak berpindah dari Perak ke Kedah pada tahun lepas.

Advertisement. Scroll to continue reading.

“Sebelum ini, kami berdua tinggal di Kuala Kangsar, Perak tetapi tahun lepas bila suami hilang kerja kami balik Kedah. Kami tidak ada rumah pusaka.

“Beberapa bulan kami me­numpang rumah menantu tetapi rasa tidak selesa sebab terlalu panas. Kemudian saya minta suami buat pondok ini di tanah milik menantu,” katanya.

Ceritanya, walaupun mendia­mi pondok yang serba daif tanpa kemudahan bilik mahupun tandas, namun mereka berdua tetap hidup selesa.

Advertisement. Scroll to continue reading.

“Malam sejuk, siang pun tidaklah panas sangat. Bila nak mandi kami akan ke rumah menantu. Memanglah serba daif tetapi inilah ‘syurga’ kami.

“Mahu menyewa tidak mampu sebab suami hanya buat kerja kampung dengan upah RM40 sehari macam mana nak sewa. Mahu minta tolong anak-anak, mereka pun orang susah,” ujarnya yang mempunyai tiga anak.

Bagaimanapun kata Zaimah, mereka berdua masih berharap untuk memiliki rumah yang selesa bagi menghabiskan sisa-sisa hidup.

Advertisement. Scroll to continue reading.

“Suami ada tanah pusaka di Changlun, harap dapat bina rumah di situ. Kalau rumah kecil pun tak apalah, nak bina sendiri tak mampu ,” katanya.

Tambahnya, setakat ini mereka berdua tidak memperoleh sebarang bantuan daripada mana-mana pihak dan bergantung harapan kepada menantunya itu yang bekerja kampung.

Sehubungan itu, mereka yang ingin membantu boleh menghulurkan sumbangan akaun milih Zaimah di Bank Simpanan NAsional (BSN) 0820029000172174.

Advertisement. Scroll to continue reading.


Sumber: Kosmo Online

Teruskan Membaca

Mamak News

0 Tular Video Staf Lapangan Terbang Filipina Kantoi Telan Duit Disyaki Dicuri Daripada Pelancong China Seorang kakitangan wanita lapangan terbang di Filipina kantoi menelan...

Mamak News

0 KUALA LUMPUR – Lima anggota polis antara enam individu ditahan selepas disyaki melarikan seorang lelaki dari sebuah kedai makan yang terletak di Desa...

Mamak News

0 PETALING JAYA – Seorang wanita yang juga suri rumah mencari ‘kawan upahan’ selepas dipercayai mengalami tekanan melampau (burnout), akibat tiga tahun terperap menguruskan...

Mamak News

0 Polis Tahan Lelaki, Disyaki Suspek Kes Bunuh Penyanyi Rap, Tupac Shakur 27 Tahun Lepas Polis Amerika Syarikat menahan seorang lelaki di Las Vegas,...

Advertisement
KampungMamak.com We would like to show you notifications for the latest news and updates.
Dismiss
Allow Notifications