Hi, what are you looking for?

| Kampungmamakcom

Mamak News

Prof Hina Pelajar B40 Tiada Komputer, Kenyataan Pensyarah IPTA Ini Undang Kemarahan Netizen


Kecoh sejak semalam apabila tular sebuah video memperlihatkan seorang pensyarah dari IPTA tempatan yang sedang mengajar menerusi Google Meet memperlekeh seorang pelajar daripada golongan B40.

Difahamkan isu ini bermula apabila pelajar berkenaan pelajar tampil menyuarakan jawapan kepada soalan yang ditanyakan. Dalam pada itu, respon yang diberikan nyata mengejutkan ramai apabila pensyarah berkenaan mempersoalkan kemampuan pelajar tersebut yang sekadar menggunakan telefon pintar berbanding komputer riba.

@arifeddy Sampai hati cakap macam tu dengan orang susah 😭 #lectureruitm #uitm #professorroshana #roshanatakim #uitmseriiskandar #uitmshahalam #fyp #fypmalaysia #viral ♬ original sound – Arif Eddy

Kata-kata yang mengguris hati pelajar seperti mempersoalkan status pelajar berkenaan yang tidak lagi mempunyai ibu manakala bapanya tidak bekerja di khalayak ramai antara yang mencuri perhatian netizen.

Selain itu, pensyarah berkenaan turut memaklumkan agar pelajar berkenaan memaklumkan kepada kakaknya agar menjual gelang emas yang dimiliki dalam memastikan beliau mampu mendapatkan komputer riba berharga RM800.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Tindakan yang dilakukan pensyarah tersebut bukan sahaja membuatkan pelajar berkenaan malu malah turut membuatkan para netizen berang serta mempersoalkan tindakan pensyarah yang bergelar profesor tersebut. Berikut merupakan respon netizen terhadap isu yang berlaku.

Sementara itu, tindakan memperlekeh pelajar tersebut turut mendapat perhatian Majlis Perwakilan Pelajar Universiti Teknologi MARA (UiTM) yang tidak bersetuju dengan contoh yang ditunjukkan pensyarah berkenaan serta mahu pihak UiTM pengurusan tertinggi universiti untuk membuat siasatan dan mengambil tindakan yang wajar dan selayaknya.

Selain itu, terdapat juga pihak yang mahu memberi sumbangan komputer riba kepada pelajar berkenaan yang sedaya upaya hadir dalam kelas pembelajaran menerusi Google Meet meskipun sekadar menggunakan telefon pintar.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Diharap isu ini dapat diselesaikan dengan baik agar perkara seperti ini tidak lagi berulang sekaligus mengelakkan daripada terdapat pelajar yang diperlekeh kerana kurang berkemampuan.

Advertisement

Trending

Teruskan Membaca

Sukan

3s SHAH ALAM – Kemenangan Malaysia melangkah ke pentas separuh akhir Kejohanan Badminton Berpasukan Asia (BATC) 2024 terpaksa dibayar harga mahal apabila kedua pemain...

Hiburan

3s PETALING JAYA – Isteri kepada pelawak Shuib, Watie Hanifiah mendedahkan sikap berdegil enggan mendengar nasihat suami mengakibatkannya menjadi mangsa scammer dengan kerugian mencecah...

Sukan

0 SHAH ALAM – Skuad badminton negara menepati ramalan mara ke pentas separuh akhir Kejohanan Badminton Berpasukan Asia (BATC) 2024 selepas bangkit mengatasi Singapura...

Hiburan

3s PETALING JAYA – Bertahun menyimpan hasrat untuk memiliki perniagaan sendiri, aktor Zahiril Adzim bersyukur merealisasikan impian apabila membuka sebuah butik sebagai persediaan bersara...

Advertisement