Hi, what are you looking for?

Mamak News

Prof Hina Pelajar B40 Tiada Komputer, Kenyataan Pensyarah IPTA Ini Undang Kemarahan Netizen


Sertai Telegram @KampungMamak untuk kemaskini terpantas.

Kecoh sejak semalam apabila tular sebuah video memperlihatkan seorang pensyarah dari IPTA tempatan yang sedang mengajar menerusi Google Meet memperlekeh seorang pelajar daripada golongan B40.

Difahamkan isu ini bermula apabila pelajar berkenaan pelajar tampil menyuarakan jawapan kepada soalan yang ditanyakan. Dalam pada itu, respon yang diberikan nyata mengejutkan ramai apabila pensyarah berkenaan mempersoalkan kemampuan pelajar tersebut yang sekadar menggunakan telefon pintar berbanding komputer riba.

@arifeddy Sampai hati cakap macam tu dengan orang susah 😭 #lectureruitm #uitm #professorroshana #roshanatakim #uitmseriiskandar #uitmshahalam #fyp #fypmalaysia #viral ♬ original sound – Arif Eddy

Kata-kata yang mengguris hati pelajar seperti mempersoalkan status pelajar berkenaan yang tidak lagi mempunyai ibu manakala bapanya tidak bekerja di khalayak ramai antara yang mencuri perhatian netizen.

Selain itu, pensyarah berkenaan turut memaklumkan agar pelajar berkenaan memaklumkan kepada kakaknya agar menjual gelang emas yang dimiliki dalam memastikan beliau mampu mendapatkan komputer riba berharga RM800.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Tindakan yang dilakukan pensyarah tersebut bukan sahaja membuatkan pelajar berkenaan malu malah turut membuatkan para netizen berang serta mempersoalkan tindakan pensyarah yang bergelar profesor tersebut. Berikut merupakan respon netizen terhadap isu yang berlaku.

Sementara itu, tindakan memperlekeh pelajar tersebut turut mendapat perhatian Majlis Perwakilan Pelajar Universiti Teknologi MARA (UiTM) yang tidak bersetuju dengan contoh yang ditunjukkan pensyarah berkenaan serta mahu pihak UiTM pengurusan tertinggi universiti untuk membuat siasatan dan mengambil tindakan yang wajar dan selayaknya.

Selain itu, terdapat juga pihak yang mahu memberi sumbangan komputer riba kepada pelajar berkenaan yang sedaya upaya hadir dalam kelas pembelajaran menerusi Google Meet meskipun sekadar menggunakan telefon pintar.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Diharap isu ini dapat diselesaikan dengan baik agar perkara seperti ini tidak lagi berulang sekaligus mengelakkan daripada terdapat pelajar yang diperlekeh kerana kurang berkemampuan.

Teruskan Membaca

Mamak News

0 Sertai @KampungMamak untuk kemaskini terpantas. KUALA LUMPUR – Seorang remaja perempuan yang juga orang kelainan upaya (OKU) lembam menjadi mangsa kerakusan dua kenalan...

Mamak News

0 Sertai @KampungMamak untuk kemaskini terpantas. DODOMA: Perkhidmatan internet berkelajuan tinggi yang dipasang di lereng gunung Kilimanjaro membolehkan pendaki yang mempunyai telefon pintar membuat...

Hiburan

0 Sertai @KampungMamak untuk kemaskini terpantas. PETALING JAYA – “Nasib baik mo orang putih (minah saleh), kalau mo kita (Melayu) tak dapat bayangkan”. Demikian...

Sukan

0 Sertai @KampungMamak untuk kemaskini terpantas. PENGENDALI Kuala Lumpur City (KL City), Bojan Hodak mengakui pasukannya ada masalah ‘lambat panas’, tetapi masih berjaya merekodkan...

Advertisement
KampungMamak.com We would like to show you notifications for the latest news and updates.
Dismiss
Allow Notifications