Hi, what are you looking for?

Mamak News

Projek LCS diteruskan kerana kerajaan telah keluarkan dana -Anwar


PETALING JAYA – Projek Perolehan Kapal Second Generation Patrol Vessel (SGPV) berkeupayaan Littoral Combat Ship (LCS) bagi Tentera Laut Diraja Malaysia (TLDM) diteruskan kerana kerajaan telah membelanjakan sejumlah dana.

Perdana Menteri, Datuk Seri Anwar Ibrahim berkata, kerajaan telah membelanjakan kira-kira RM6 bilion untuk projek perolehan kapal tersebut, maka langkah tersebut dibuat bagi memastikan projek berkenaan dapat diselesaikan sepenuh.

“Kita tiada pilihan, kita (kerajaan) telah belanja RM6 bilion, projek ini tidak boleh ditutup,” katanya ketika ditemui pada Majlis Pelancaran Pesta Buku Antarabangsa Kuala Lumpur ke-40 di Pusat Dagangan Dunia di sini hari ini.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Semalam, kerajaan bersetuju untuk meneruskan projek SGPV berkeupayaan LCS bagi TLDM.

Susulan itu, sebuah syarikat bertujuan khas (SPV) ditubuhkan Kementerian Kewangan bagi memindahkan hak milik Boustead Naval Shipyard Sdn. Bhd. (BNSSB) sebagai anak syarikat kementerian tersebut selaras dengan syarat dipersetujui.

Menteri Pertahanan, Datuk Seri Mohamad Hasan berkata, meskipun SPV ditubuhkan, pelaksanaan projek pembinaan lima buah LCS itu akan terus dipantau menerusi Project Monitoring Committee (PMC).

Advertisement. Scroll to continue reading.

Sementara itu, ketika ditanya sama ada Kementerian Kewangan akan mengambil alih Boustead Naval Shipyard Sdn. Bhd. (BNSSB), beliau berkata, satu kenyataan akan dikeluarkan dalam masa terdekat.

“Kenyataan lengkap akan dikeluarkan, kerana ada projek-projek yang mesti diselesaikan termasuk LCS,” ujarnya.

Dalam pada itu, menjawab soalan pemberita sama ada berlaku pertukaran dalam barisan Kabinet sebaik tamat Pilihan Raya Negeri (PRN), Anwar mengalu-alukan cadangan tersebut dan sedia mempertimbangkannya.

Advertisement. Scroll to continue reading.

“Ada cadangan, sila tulis pada saya dan saya akan beri pertimbangan sebaiknya,” katanya. -KOSMO! ONLINE


Sumber: Kosmo Online

Advertisement. Scroll to continue reading.

Teruskan Membaca

Sukan

0 PETALING JAYA – Penyerang antarabangsa Colombia, Radamel Falcao dilaporkan sudah berada di Johor Bahru sekali gus menguatkan lagi spekulasi bakal bermain dalam kancah...

Hiburan

0 PETALING JAYA – Penyanyi Iman Troye menghadiahkan wang tunai RM300 kepada pelajar yang mencapai peningkatan dalam apa sahaja mata pelajaran bagi keputusan Sijil...

Mamak News

0 KUALA NERUS – Seorang mekanik maut setelah kereta Perodua Kancil dipandunya merempuh bahagian belakang sebuah jengkaut di Kampung Buluh Gading di sini, hari...

Mamak News

0 JAKARTA: Seorang penyanyi cacat penglihatan dari Indonesia menerima kejutan besar apabila berjaya meraih Golden Buzzer dalam rancangan America’s Got Talent (AGT), baru-baru ini....

Advertisement
KampungMamak.com We would like to show you notifications for the latest news and updates.
Dismiss
Allow Notifications