Hi, what are you looking for?

#image_title

Lifestyle

Prototaip ART Selesai Fasa Pertama Pandu Uji, Kini Diuji Di Samarahan Untuk Fasa Kedua


Prototaip ART ini menjalankan pandu uji di Samarahan mulai minggu ini

Prototaip ART Selesai Fasa Pertama Pandu Uji, Kini Diuji Di Samarahan Untuk Fasa Kedua. Uji pandu prototaip Kenderaan Hidrogen Autonomous Rapid Transit (ART) telah berjalan lancar dan berjaya menyelesaikan panduannya di Pending Port.

Kini ART ini telah dipindahkan ke tapak baru iaitu di Kota Samarahan.

Prototaip ART Selesai Fasa Pertama Pandu Uji, Kini Diuji Di Samarahan Untuk Fasa Kedua
Prototaip ART Selesai Fasa Pertama Pandu Uji Kini Diuji Di Samarahan Untuk Fasa Kedua

Sarawak Metro sedang bersedia untuk menjalankan Fasa Kedua Latihan Pembuktian Konsep (POC) kenderaan hidrogen ART, yang akan bermula pada minggu ini di bahagian lorong dedikasi Laluan Biru yang baru sahaja dibina antara bulatan berhampiran Sarawak Heart Centre dan bulatan berhampiran ILP Kota Samarahan.

Latihan POC ini adalah sebahagian daripada usaha untuk menguji kebolehpercayaan dan prestasi kenderaan hidrogen ART dalam keadaan sebenar di kawasan sekitar Samarahan.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Terdapat Laluan Biru, Hijau dan Laluan Merah untuk ART ini

Laluan Biru adalah dari Rembus di Kota Samarahan ke Hikmah Exchange, manakala Laluan Merah dari Kuching Sentral ke Pending dan Laluan Hijau dari Pending ke Damai, Santubong.

ART, yang dikenali sebagai Autonomous Rapid Transit, merupakan inovasi terkini dalam bidang pengangkutan awam yang menggunakan tenaga hidrogen sebagai sumber tenaga. Kenderaan ini memberikan harapan untuk mengurangkan pencemaran udara dan memberikan alternatif lestari dalam sistem pengangkutan awam.

Fasa Kedua POC akan menumpukan kepada ujian kenderaan di bahagian jalur yang telah dibina baru, memeriksa prestasi, kecekapan tenaga hidrogen, dan kesesuaian teknologi ini dalam persekitaran sebenar. Hasil ujian ini akan membantu membentuk masa depan ART di Sarawak.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Lagi artikel menarik, anda boleh baca di pautan bawah:

Artikel asal oleh: iloveborneo.my

Teruskan Membaca

Mamak News

0 Tak Kumpau, Budak 11 Tahun Berjaya Naikkan Ikan Keli Berat 68 Kilogram Seorang kanak-kanak berasal dari United Kingdom dilaporkan berjaya menangkap ikan keli...

Lifestyle

0 Perjalanan Alyssa dalam Universe Ticket Berakhir, Pengunduran Penuh Spekulasi Gadis Borneo Tarik Diri Dari Universe Ticket, Netizen Dakwa Produksi TV Korea Selatan Berat...

Mamak News

0 Ready. Set. Mechanize! PUBG MOBILE x Mechamato Memasuki Medan Tempur KUALA LUMPUR, 7 Disember 2023  – PUBG MOBILE, salah satu permainan mudah alih...

Mamak News

0 Kuala Lumpur, 8 Disember 2023 – Shell Malaysia dengan bangganya mengumumkan perasmian Shell Café hari ini, menawarkan pengalaman gastronomi unik yang berbaloi untuk...

Advertisement
KampungMamak.com We would like to show you notifications for the latest news and updates.
Dismiss
Allow Notifications