Hi, what are you looking for?

Mamak News

Pulau Pinang masih belum dapat laksanakan solat rapat saf susulan varian Omicron


Sertai Telegram @KampungMamak untuk kemaskini terpantas.

GEORGETOWN: Pulau Pinang masih belum dapat melaksanakan solat berjemaah dengan merapatkan saf seperti mana yang dilakukan di Perlis dan Johor ketika ini. 

Timbalan Ketua Menteri I, Datuk Ahmad Zakiyuddin Abdul Rahman berkata, ini kerana ancaman jangkitan Covid-19 varian Omicron masih wujud di Pulau Pinang. 

“Setakat ini, aktiviti pengimarahan masjid dan surau di Pulau Pinang masih mengekalkan prosedur operasi standard (SOP) Fasa 4 Pelan Pemulihan Negara (PPN). 

Advertisement. Scroll to continue reading.

“Sebelum ini, kita ada melakukan perbincangan dengan Majlis Keselamatan Negara (MKN) dan Kementerian Kesihatan untuk melaksanakan solat rapat saf, namun belum dapat diputuskan kerana ancaman Omicron masih ada,” katanya ketika dihubungi di sini hari ini. 

Sebelum ini, Pengerusi Jawatankuasa Agroteknologi dan Keselamatan Makanan, Pembangunan Luar Bandar serta Kesihatan negeri, Dr. Norlela Ariffin memaklumkan, kes pertama varian Omicron di negeri ini dikesan pada 16 Disember tahun lalu manakala kes kedua dikesan sehari kemudian.  

Menurut Ahmad Zakiyuddin, aktiviti pengimarahan masjid dibenarkan dan tertakluk kepada SOP yang telah dikeluarkan sebelum ini. 

Advertisement. Scroll to continue reading.

“Semua aktiviti pengimarahan di semua masjid dan surau mengikut keluasan ruang solat dan ruang yang bersesuaian,” katanya. 

Pada 26 November lalu, Pulau Pinang telah membenarkan semua aktiviti pengimarahan di masjid dan surau  diadakan secara bersemuka. 

Antara aktiviti pengimarahan yang dibenarkan merangkumi majlis rasmi dan aktiviti sosial seperti aktiviti ceramah agama, kelas pengajian, mesyuarat jawatankuasa, majlis akad nikah, jamuan makan dan program gotong. – UTUSAN ONLINE

Advertisement. Scroll to continue reading.

 Sumber: Utusan Malaysia

Advertisement. Scroll to continue reading.

Teruskan Membaca

Mamak News

0 Sertai @KampungMamak untuk kemaskini terpantas. KUALA LUMPUR – Menteri Sumber Manusia, Datuk Seri M. Saravanan akan berbincang dengan Ketua Pengarah Imigresen, Datuk Seri...

Mamak News

0 Sertai @KampungMamak untuk kemaskini terpantas. GEORGE TOWN – Seorang pemandu lori maut apabila kenderaan yang dipandunya itu merempuh sebuah papan tanda di Persiaran...

Mamak News

0 Sertai @KampungMamak untuk kemaskini terpantas. Tular Beribu “”, Resort Baru Buka Ni Jadi Tumpuan Sampai Ada Yang Dedahkan Keadaan Sebenar Ketika ini pasti...

Mamak News

0 Sertai @KampungMamak untuk kemaskini terpantas. JAWA BARAT: Ketua Komuniti Ciamis MUA, Santi Novianti meminta maaf kepada seluruh lapisan masyarakat berhubung acara pertunjukan fesyen...

Advertisement
KampungMamak.com We would like to show you notifications for the latest news and updates.
Dismiss
Allow Notifications