Hi, what are you looking for?

| Kampungmamakcom
#image_title

Mamak News

Putin Dakwa Perang Dunia 3 Sedang Berlaku


putin perang dunia 3

Putin Dakwa Perang Dunia 3 Sedang Berlaku

Baru-baru ini, Presiden Rusia Vladimir Putin membuat dakwaan bahawa Perang Dunia 3 sedang berlaku pada ketika ini di tengah-tengah perang Ukraine dan konflik Palestin, lapor CNN Indonesia.

Menjelaskan tentang dakwaan itu, ahli akademik Universiti Eropah Tengah Alexander Etkind mengatakan keyakinan Putin tidak boleh disangkal ekoran situasi dan sumber yang Rusia miliki pada ketika ini.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Etkind berkata Rusia dianggap lebih bersedia berbanding negara lain susulan mempercayai dunia sedang mengalami Perang Dunia 3.

“Mereka yang berada di Kremlin percaya bahawa Perang Dunia 3 sedang berlangsung dan mereka lebih bersedia daripada negara lain.

“(Situasi) ini memberi mereka banyak keseronokan. Kehidupan mereka kembali bermakna,” kata Etkind seperti dilaporkan AFP pada Rabu lalu.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Mengulas lanjut tentang keyakinan Putin, sesetengah ahli akademik dan pakar politik menilai Presiden Rusia itu sememangnya menggunakan kepercayaan diri dan pendiriannya dalam mengawal selia negaranya.

Perkara itu dapat dilihat apabila Rusia menyelesaikan masalahnya secara perlahan-lahan tanpa disedari negara-negara lain.

Sebagai contoh terdekat, Rusia menghentikan serangan balas Ukraine supaya ia dapat kembalikan semula kepada posisi asal mereka.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Kemudian, masalah minyak Rusia juga pulih di tengah-tengah pergelutan dalam mengelakkan sekatan daripada Barat.

BACA: Putin Mungkin Akan Ditahan Jika Lawat Afrika Selatan

Penyelidik Kanan Rusia dan Eurasia dari Institut Kajian Strategik Antarabangsa Nigel Gould-Davies berkata Putin kini kelihatan lebih yakin apabila menyatakan pendirian dan langkahnya.

Advertisement. Scroll to continue reading.

“Putin bercakap dengan lebih yakin sekarang berbanding sebelumnya sejak perang bermula,” katanya.

Difahamkan juga, Putin akan melawat Emiriah Bersatu (UAE) dan Arab Saudi ketika konflik di Timur Tengah khususnya pencerobohan Israel terhadap Palestin semakin berleluasa.

Lawatan itu juga dilihat sebagai menekankan pendirian Rusia terhadap usaha Barat untuk campur tangan dalam konflik di Timur Tengah.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Putin malah menggesa kemerdekaan Palestin sebagai satu-satunya penyelesaian terbaik untuk menamatkan konflik berulang antara Israel dan Hamas.

Sumber: CNN Indonesia

BACA JUGA: Putin Dilapor Mahu Guna Tentera Teknologi Tinggi AI, Tapi..

Advertisement. Scroll to continue reading.

The post Putin Dakwa Perang Dunia 3 Sedang Berlaku appeared first on Siakap Keli.

Artikel asal oleh: Siakap Keli

Advertisement. Scroll to continue reading.
Advertisement

Trending

Teruskan Membaca

Sukan

0 PETALING JAYA – Seperti dijangka, ranking skuad Harimau Malaya jatuh dua anak tangga dikedudukan No. 132 dunia selepas berakhir kempen Piala Asia 2023...

Sukan

3s LONDON – Marc Marquez percaya pelumba baharu KTM, Pedro Acosta mampu menjadi pencabar dalam perlumbaan Kejuaraan Motosikal Dunia (MotoGP) musim ini selepas mempamerkan...

Sukan

0 KUALA LUMPUR – Malaysia sekali lagi kehilangan permata dalam industri bola sepak tempatan apabila jurulatih berpengalaman, Azraai Khor Abdullah meninggal dunia, sebentar tadi....

Sukan

0 PETALING JAYA – Legenda bola sepak negara era 1970-an, Khalid Ali yang bersama skuad Harimau Malaya pada kelayakan Sukan Olimpik 1980 di Moscow...

Advertisement