Hi, what are you looking for?

| Kampungmamakcom
#image_title

Sukan

Queenie tak terburu pecah rekod Malaysia


RATU lempar cakera negara, Queenie Ting Kung Ni tidak mahu tergesa-gesa untuk memecahkan rekod kebangsaan miliknya tanpa persediaan sebaiknya kerana berisiko mengalami kecederaan yang serius.

Atlet berusia 26 tahun itu mengalami kecederaan hamstring semasa menjalani sesi latihan intensif di Chengdu, China beberapa minggu sebelum turun menghadapi Sukan Asia Hangzhou pada September lalu.

Situasi itu menyaksikan Queenie berputih mata untuk memperbaharui catatan kebangsaan 52.36 meter (m) yang diciptanya ketika meraih pingat emas final Grand Prix Kejohanan Olahraga Institusi Pengajian Tinggi (IPT) pada Disember 2022.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Kini, Queenie menanti penuh sabar kalendar 2024 daripada Kesatuan Olahraga Malaysia (KOM) mengenai perancangan tahun ini termasuk latihan intensif di luar negara.

“Tahun 2024 lebih kepada meningkatkan keyakinan diri dan memperbaiki kelemahan yang ada. Fokus sekarang beralih kepada progres bulanan daripada terlalu teruja untuk meme­cahkan rekod kebangsaan.

“Saya dah pelajarinya tahun lepas. Seperti jurulatih beritahu, masanya akan tiba kalau saya dapat tetapkan minda yang betul dan melaksanakan teknik de­ngan sempurna,” katanya.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Buat masa ini, hanya Sukan Universiti ASEAN (AUG) 2024 di Surabaya dan Malang, Indonesia dari 25 Jun hingga 6 Julai adalah satu-satunya kejohanan yang sah bakal disertai oleh Queenie ­tahun ini.

Sebagai rekod, kejohanan terdekat mungkin disertai atlet-atlet olahraga negara yang lain adalah Dalam Dewan Asia 2024 di Tehran, Iran dijadualkan 17 hingga 19 Februari nanti.


Sumber: Kosmo Sukan

Advertisement. Scroll to continue reading.
Advertisement

Trending

Teruskan Membaca

Sukan

3s SHAH ALAM – Kemenangan Malaysia melangkah ke pentas separuh akhir Kejohanan Badminton Berpasukan Asia (BATC) 2024 terpaksa dibayar harga mahal apabila kedua pemain...

Hiburan

3s PETALING JAYA – Isteri kepada pelawak Shuib, Watie Hanifiah mendedahkan sikap berdegil enggan mendengar nasihat suami mengakibatkannya menjadi mangsa scammer dengan kerugian mencecah...

Sukan

0 SHAH ALAM – Skuad badminton negara menepati ramalan mara ke pentas separuh akhir Kejohanan Badminton Berpasukan Asia (BATC) 2024 selepas bangkit mengatasi Singapura...

Hiburan

3s PETALING JAYA – Bertahun menyimpan hasrat untuk memiliki perniagaan sendiri, aktor Zahiril Adzim bersyukur merealisasikan impian apabila membuka sebuah butik sebagai persediaan bersara...

Advertisement