Hi, what are you looking for?

| Kampungmamakcom
#image_title

Mamak News

Raja dadah serah pulau buatan demi ringankan hukuman


NAPLES: Seorang bekas pengedar dadah sanggup menyerahkan sebuah pulau buatan yang dimilikinya di luar pantai Dubai kepada pihak berkuasa Itali dengan harapan hukumannya diringankan.

Pengumuman itu dibuat semasa perbicaraan di Naples Isnin lalu, yang melibatkan kira-kira 20 defendan termasuk bekas pengedar dadah antarabangsa yang terkenal di Camorra, Raffaele Imperiale atau digelar ‘bos Van Gogh’

Lapor The Guardian, Imperiale melarikan diri selama lima tahun sebelum ditangkap di Dubai pada Ogos 2021 dan diekstradisi ke Itali pada Mac 2022.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Menurut penyiasat, Imperiale yang kini menjadi pemberi maklumat tentang kumpulan mafia, membeli pulau itu yang diberi nama Taiwan semasa dia bersembunyi.

Nilai pulau tersebut dianggarkan lebih 60 juta euro (RM307 juta) dan merupakan sebahagian daripada kepulauan buatan di luar pantai Emiriah Arab Bersatu (UAE) yang dipanggil ‘The World’ kerana bentuknya menyerupai peta dunia.

Imperiale yang berdepan hukuman penjara 14 tahun 10 bulan turut cuba mempamer kesanggupannya untuk bekerjasama dengan pihak berkuasa.

Advertisement. Scroll to continue reading.

“Adalah jelas bahawa Imperiale mahukan pengurangan hukuman. Kami sedang menilai kesahihan kenyataannya, tetapi nampaknya tidak ada keraguan tentang kebenarannya,” kata Pendakwa Raya, Maurizio De Marco.

Imperiale memulakan jenayahnya di kedai kopi di Amsterdam yang menjual ganja dan dipercayai menjadi ketua kartel dadah mega bersama bekas penjenayah paling dikehendaki Belanda, Ridouan Taghi, ketua geng terkenal Ireland, Daniel Kinahan dan pengedar dadah Bosnia, Edin Gacanin.

Pihak berkuasa Itali menganggap kumpulan Imperiale sebagai salah satu daripada 50 kartel dadah terbesar di dunia dengan monopoli maya ke atas kokain Peru.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Sebelum ditahan, Imperiale menikmati gaya hidup mewah di Dubai dan mendapat jolokan ‘bos Van Gogh’ kerana memiliki dua lukisan berharga karya artis Belanda itu yang dicuri.

Demi menunjukkan kesanggupannya menjadi pemberi maklumat mafia, Imperiale dilaporkan memulangkan lukisan itu kepada pihak berkuasa kehakiman.


Sumber: Utusan Malaysia

Advertisement. Scroll to continue reading.
Advertisement

Trending

Teruskan Membaca

Sukan

3s SHAH ALAM – Kemenangan Malaysia melangkah ke pentas separuh akhir Kejohanan Badminton Berpasukan Asia (BATC) 2024 terpaksa dibayar harga mahal apabila kedua pemain...

Hiburan

3s PETALING JAYA – Isteri kepada pelawak Shuib, Watie Hanifiah mendedahkan sikap berdegil enggan mendengar nasihat suami mengakibatkannya menjadi mangsa scammer dengan kerugian mencecah...

Sukan

0 SHAH ALAM – Skuad badminton negara menepati ramalan mara ke pentas separuh akhir Kejohanan Badminton Berpasukan Asia (BATC) 2024 selepas bangkit mengatasi Singapura...

Hiburan

3s PETALING JAYA – Bertahun menyimpan hasrat untuk memiliki perniagaan sendiri, aktor Zahiril Adzim bersyukur merealisasikan impian apabila membuka sebuah butik sebagai persediaan bersara...

Advertisement