Hi, what are you looking for?

Mamak News

Rakyat AS disaran suntik vaksin Covid-19 setiap tahun 


WASHINGTON: Pihak berkuasa kesihatan Amerika Syarikat (AS) bercadang untuk menjadikan suntikan vaksin Covid-19 diberi setiap tahun kepada rakyat negara itu, sepertimana suntikan bagi influenza.  

Pentadbiran Makanan dan Ubat-Ubatan (FDA) mengesyorkan pendekatan itu kepada warga AS yang sihat bagi mengekang penularan wabak berkenaan.

Dalam satu dokumen taklimat menjelang mesyuarat diadakan esok, FDA turut meminta panel penasihat mempertimbangkan pemberian dua dos vaksin setahun bagi golongan kanak-kanak, warga emas dan individu yang mempunyai tahap imuniti rendah.  

Advertisement. Scroll to continue reading.

Pengawal selia kesihatan itu turut menyarankan pemberian vaksin tersebut sentiasa diperbaharui bagi mengemas kini strategi kempen vaksinasi, sama seperti pendekatan dilakukan untuk vaksin influenza yang ditukar setiap tahun.

Tambah agensi itu, sebarang rancangan untuk vaksin Covid-19 harus mengambil kira masa yang diperlukan untuk menghasilkan dos vaksin yang mencukupi.

FDA berharap cadangan pemberian vaksin Covid-19 secara tahunan itu mampu mengurangkan kesilapan pada peringkat pelaksanaan dan pentadbiran sekali gus meningkatkan kadar perlindungan vaksin.  

Advertisement. Scroll to continue reading.

Jangkaan saranan agensi itu selaras dengan usaha FDA untuk memperkemaskan strategi vaksin Covid-19.    

Sebelum ini, pentadbiran Presiden Joe Biden juga merancang untuk melaksanakan kempen dos penggalak pada setiap musim gugur.

Ketika ini, warga AS perlu terlebih dahulu mendapatkan dua dos vaksin Covid-19, pada jarak sekurang-kurangnya tiga hingga empat minggu dan bergantung pada jenis vaksin, diikuti dengan dos penggalak beberapa bulan selepas itu.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Dos utama vaksin Pfizer untuk kanak-kanak dan individu melibatkan tiga suntikan, dengan suntikan bivalen diberikan kira-kira dua bulan kemudian.

Sekiranya panel terbabit menyokong saranan berkenaan, maka vaksin bivalen keluaran Pfizer Inc. dan Moderna Inc. yang menyasarkan varian Omicron dan varian asal Covid-19, akan digunakan bagi semua dos vaksin Covid-19 dan bukan sahaja sebagai dos penggalak. – REUTERS 


Sumber: Utusan Malaysia

Advertisement. Scroll to continue reading.

Teruskan Membaca

Mamak News

0 JAKARTA: Perhimpunan Advat Indonesia (Peradi) bekerjasama dengan Majlis Peguam Malaysia dalam usaha memajukan peranan masing-masing di persada antarabangsa. Perkara itu diumumkan oleh Pengerusi...

Hiburan

0 KAJANG – Penyanyi Sissy Imann mengakui menyesal terlampau mengikut emosi sehingga mengambil keputusan menjual album sulung hanya pada harga RM20, sedangkan kos pembikinan...

Lifestyle

0 Menang kambing dari pertandingan Lato-Lato. Juara Main Lato-Lato 2 Jam Tanpa Henti, Kanak-Kanak Dari Indonesia Ini Dihadiahkan Kambing. Amat tular di Indonesia, Lato-Lato...

Mamak News

0 KANGAR – Bekas Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Sanglang cedera pada bahagian kepala selepas diserang seorang lelaki dipercayai bermasalah mental di Masjid Alwi,...

Advertisement
KampungMamak.com We would like to show you notifications for the latest news and updates.
Dismiss
Allow Notifications