Hi, what are you looking for?

#image_title

Mamak News

Rakyat salahkan kerajaan tidak cakna pembangunan infrastruktur


DERNA: Proses mencari dan mengeluarkan mayat yang terperangkap di bawah lumpur tebal dan runtuhan infrastruktur masih diteruskan ketika angka korban terus meningkat.

Menurut Bulan Sabit Merah Libya, lebih 11,300 orang disahkan terkorban akibat banjir besar yang dicetuskan oleh Ribut Daniel di timur negara ini pada Ahad dan Isnin lalu.

Datuk Bandar Derna menyatakan jumlah korban akan terus meningkat dari semasa ke semasa selepas sejumlah kawasan kejiranan dihanyutkan ke laut.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Di sebalik semua yang berlaku, beberapa ahli politik negara ini mempersoalkan sama ada banjir yang berlaku disebabkan oleh bencana alam ataupun kesilapan manusia.

Masalah rasuah, ketidakcekapan dalam menguruskan dan menjaga infrstsruktur awam, sektor politik yang tidak seimbang secara tidak langsung menjadikan Libya tidak bersedia untuk berdepan dengan bencana alam.

“Disebabkan Libya kini bergolak, maka pengagihan dana untuk keperluan rakyat dan pembangunan juga entah ke mana.

Advertisement. Scroll to continue reading.

“Sejak tiga tahun lalu, tiada peruntukan pembangunan, selain tiada peruntukan untuk projek jangka panjang.

“Libya terbahagi kepada dua kerajaan dan tiada satu pun di antara mereka mempunyai kuasa untuk membuat perancangan besar dan perkara itu secara tidak langsung membelakangkan pembangunan infrastruktur,” kata penganalisis kanan di Kumpulan Krisis Antarabangsa untuk Libya, Claudia Gazzini.

Ketenteraan menyokong kerajaan ‘musuh’ Libya, manakala komuniti antarabangsa pula mengiktiraf kerajaan negara ini yang berpangkalan di Tripoli.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Sejak 2021, kerajaan Libya gagal mengadakan pilihan raya presiden sehingga kini.

Kekurangan dana untuk membaikpulih menyebabkan dua empangan di Derna pecah semasa Ribut Daniel melanda.

KERAJAAN TIDAK CAKNA

Advertisement. Scroll to continue reading.

Bercakap kepada Al Jazeera, Datuk Bandar Derna, Ahmed Madroud berkata, kedua-dua empangan itu tidak diselenggara sejak 2002.

Ini bermakna, kedua-dua kerajaan Libya iaitu yang dipimpin Muammar Gaddafi dan kerajaan revolusi gagal menjaga dan membaikpulih semua infrastruktur penting negara.

Pada tahun lalu, satu laporan dari pasukan penyelidik di Universiti Omar al-Mukhtar memberi amaran mengenai dua empangan itu yang amat memerlukan perhatian dan jika tidak, berisiko pecah, sekali gus menyebabkan banjir besar.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Namun, sehingga hari kejadian, dua kerajaan Libya masih tidak cakna.

KEGANASAN SILIH BERGANTI

Kesan kemusnahan yang diakibatkan oleh banjir besar itu merupakan tragedi terburuk menimpa Derna, iaitu sebuah bandar yang mempunyai 90,000 penduduk sebelum kumpulan daesh merampas pentadbiran pada 2014.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Tiga tahun kemudian, Derna ditadbir pegawai tentera yang berpaling tadah sehingga mencetuskan banyak serangan dan pengeboman.

Disebabkan konflik yang berlaku di bandar itu, pihak berkuasa tidak mahu melabur sebarang projek pembangunan baharu.

“Satu-satunya hospital yang masih berfungsi di Derna hari ini sebenarnya merupakan sebuah villa yang mempunyai lima bilik tidur.

Advertisement. Scroll to continue reading.

“Kenyataan ini tidaklah mengejutkan dan vila itu sudah menjadi hospital selama 42 tahun dan setiap pemimpin yang datang ke Derna, mereka tabur janji untuk lakukan pembaharuan, namun semuanya cakap kosong,” ujar Presiden Majlis Kebangsaan Hubungan AS dan Libya, Hani Shennib.

KONFLIK MANUSIA VS BENCANA ALAM

Pihak berkuasa di Derna didesak supaya bertanggungjawab dengan apa yang berlaku.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Seorang penganalisis, Anas al-Gomati berkata, pihak berkuasa Derna sepatutnya lebih peka dengan kesan Ribut Daniel dan juga keadaan infrastruktur sekitar.

“Pengabaian oleh kerajaan Libya terhadap infrastruktur kritikal dan kegagalan menyelenggara kesemuanya merupakan faktor utama dua empangan tersebut pecah dan Derna ditenggelami air.

“Rasuah dan salah urus kewangan juga menjadi punca di sebalik keusangan infrastruktur di negara ini selama beberapa dekad,” jelasnya.

Advertisement. Scroll to continue reading.


Sumber: Utusan Malaysia

Teruskan Membaca

Mamak News

0 KUALA LUMPUR – Panik melihat anggota Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ) membuat sekatan menyebabkan ada penunggang motosikal sanggup membahayakan diri dengan melawan arus bagi...

Mamak News

0 “Tidak Mencela, Memfitnah, Memaki Hamun Terhadap Sesiapa, Keindahan Pekerti Dan Akhlak Rasulullah SAW” – PM PUTRAJAYA —  Bersempena sambutan Maulidur Rasul, Perdana Menteri,...

Mamak News

0 IPOH – Sebanyak 10,568 notis dikeluarkan Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ) kepada penunggang motosikal atas pelbagai kesalahan sepanjang Op Khas Motosikal 2023 dilancarkan bermula 1...

Sukan

0 IPOH – Biarpun membuat penampilan sulung pada perlumbaan Le Tour de Langkawi (LTdL) 2023, namun ia ternyata tidak mendatangkan masalah buat pelumba Caja...

Advertisement
KampungMamak.com We would like to show you notifications for the latest news and updates.
Dismiss
Allow Notifications