Hi, what are you looking for?

Mamak News

Ramai Pemilik Terpaksa ‘Pukul Rata’ Kerana Dah Serik Dan Trauma


Sertai Telegram @KampungMamak untuk kemaskini terpantas.

Sekarang ini kecoh di dada-dada akhbar dan media sosial mengenai rintihan hati golongan ibu bapa dan siswa yang sedang mencari rumah sewa di sekitar institusi pengajian mereka.

Rata-rata mengeluh kerana seolah-olah mustahil untuk mencari rumah sewa di kawasan berdekatan dan kalau adapun, pemilik rumah akan meminta deposit sehingga ada yang melebihi RM10,000!

Perkara ini terjadi mungkin disebabkan oleh tekanan dan trauma yang berkali-kali dilalui oleh pemilik rumah sewa sebelum ini seperti yang dikongsikan oleh seorang pengguna Facebook, Zeeda Aziz berikut:

Advertisement. Scroll to continue reading.

Rumah Sewa Pelajar

Riuh parents berbunyi tentang masalah penempatan pelajar universiti. Kolej dah penuh, rumah sewa tak ada. Kalau ada pun mahal sangat depositnya.

Saya pernah membuka peluang kepada pelajar menyewa apartment saya di Bangi. Waktu tu saya masih naif dan bersangka baik. Deposit rendah, harga sewa murah, apartment pun fully furnished. Saya siap belikan tilam untuk penghuni.

Tamat satu semester, rumah dipulangkan dalam keadaan yang tak terluah dengan kata-kata. Terduduk saya tengok rumah hancur. Seminggu saya dengan suami menyewa di hotel untuk ulang-alik bersihkan lantai yang berdaki, bilik air berlumut kuning hijau.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Mangkuk tandas nak saya cerita tak warnanya?

Pintu kabinet dapur pecah diterajang penghuni. Bong untuk hisap syabu dijumpai. Kotak rokok, kondom, spenda reput…semua berterabur di atas lantai ruang tamu. Yang menyewa ni anak-anak bangsa saya sendiri yang saya anggap sebagai anak.

Tapi kenapa hauk sangat perangai?

Advertisement. Scroll to continue reading.

Hampir terlupa, bil TNB tertunggak RM1.5k. Sapa yang bayar? Makcik kaki satu ni le. Budak-budak ni dah lebuh lari (deposit tak boleh cover pun).

Kali kedua, saya minta kawan saya seorang peguam untuk datang ketika tenancy agreement ditandatangani. Yang ni upah siap semua, RM500. Mahal ke? Saya rasa ini standard fi peguam.

Untuk sewaan kali ini, saya pesan pada penyewa supaya patuhi peraturan pada tenancy agreement. Deposit ya saya ambil tinggi, tapi ianya akan dipulangkan jika rumah ditinggalkan dalam keadaan yang baik.

Advertisement. Scroll to continue reading.

3 bulan sebelum mereka tamat tempoh sewaan, saya WA banyak kali bagitau supaya bersihkan unit sebelum keluar. Budak-budak ni jawab ya puan ya puan.

Hari kunci dipulangkan…Allahu….ranap lagi.

Demam-demam saya dan suami mengemas rumah yang tunggang terbalik. Sampah tak dibuang, sinki berkerak, bilik air macam uwerkkk..

Advertisement. Scroll to continue reading.

Budak-budak ni desak saya pulangkan duit deposit. Merayu cakap mereka datang dari keluarga yang susah dan perlukan duit.

Saya tanya mereka, apa jadi dengan janji yang mereka buat setiap bulan? Jangan guna alasan orang susah untuk jadi penyewa yang tidak bertanggungjawab.

Saya kata, tenancy agreement tu dibuat dengan kehadiran peguam. Malang sekali budak-budak ni yang langgar peraturan yang tertulis dalam perjanjian.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Jadi, saya tak pulangkan duit deposit tu sebab saya perlu baikpulih kerosakan yang nilainya beribu.

….

Pemilik rumah sekarang ni dah takut nak sewakan premis kepada students (saya antaranya).

Advertisement. Scroll to continue reading.

Sebagai parents pula, mungkin anda perlu buat home visit ke rumah sewa anak-anak bagi memastikan rumah yang disewa tidak rosak hancur dikerjakan. Ajar anak-anak menghormati harta benda orang lain walaupun sewa dibayar.

Nak kesian kat students yang baru nak mula hidup ni? Masalahnya saya kena dengan students yang baru nak mula hidup ni la 😅.

Nanti ada orang marah saya pukul rata. Saya hanya cerita pengalaman saya dan saya tak suka ambil risiko banyak kali.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Juga, menyewa rumah kepada students bukan boleh kaya pun. Bayar loan rumah sebulan RM900, sewa RM1600 (fully furnished). Untung kat mana habaq mai?

Satgi ada pulak kata sewa la rumah kosong.

Hat kata tu la pi sewakan. Rumah saya ada perabot segala sebab memang duduk situ dulu. Bila pindah, tak bawa barang banyak.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Anyway, rumah sekarang ni disewakan kepada ahli keluarga sendiri yang boleh dipercayai. Tak perlu minta deposit, Alhamdulillah dah hampir 3 tahun mereka menghuni…rumah kemas bersih.

Tenang je hati.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Kepada students yang masih mencari-cari rumah sewa, aunty just boleh cakap good luck. Salahkan senior-senior hangpa yang meninggalkan trauma kepada pemilik-pemilik rumah ni.

BACA: “Cuba Teka Apa Ada Dalam Sinki Tu..” – Pemilik Rumah Kongsi Kisah Penyewa Dari Neraka

Sumber: Zeeda Aziz

Advertisement. Scroll to continue reading.

Teruskan Membaca

Mamak News

0 Sertai @KampungMamak untuk kemaskini terpantas. KUALA LUMPUR – Polis menerima laporan berhubung seorang lelaki dipercayai pesakit mental membaling pisau di sebuah restoran makanan segera...

Mamak News

0 Sertai @KampungMamak untuk kemaskini terpantas. NEW YORK: Bekas Presiden Amerika Syarikat, Donald Trump memfailkan saman fitnah berjumlah AS$475 juta (RM2.13 bilion) terhadap agensi...

Mamak News

0 Sertai @KampungMamak untuk kemaskini terpantas. Berlaku sedikit kekeliruan di kalangan umat Islam yang sering menggunakan khidmat penghantaran makanan dan membuat pembayaran secara atas...

Mamak News

0 Sertai @KampungMamak untuk kemaskini terpantas. KUANTAN – Sebanyak 14 jenis dadah bernilai RM420,724 yang membabitkan kes dari tahun 2016 akan dilupuskan es. Ketua...

Advertisement
KampungMamak.com We would like to show you notifications for the latest news and updates.
Dismiss
Allow Notifications