Hi, what are you looking for?

#image_title

Mamak News

Rambut remaja lelaki dari India dinobatkan terpanjang di dunia


NEW DELHI: Seorang remaja lelaki dari Uttar Pradesh dinobatkan Guinness World Record selepas memiliki rambut terpanjang di dunia, lapor NDTV.

Sidakdeep Singh Chahal, 15, dikatakan tidak pernah memotong rambut sejak kecil dan kini mencecah melebihi 1.2 meter panjang.

Chahal dikatakan mencuci rambutnya dua kali seminggu dan terpaksa menghabiskan masa selama sejam untuk melakukan proses pengeringan dan menyikat.

Advertisement. Scroll to continue reading.

“Ia akan mengambil masa sehari suntuk jika tidak dibantu ibu saya,” katanya.

Menurut Guinness World Record, kebiasaannya Chahal mengikat rambutnya dalam sanggul dan menutupnya dengan dastar (serban), seperti kebiasaan dipakai lelaki Sikh.

Difahamkan keluarga Chahal dan rakannya adalah orang Sikh dan tidak hairanlah mereka semua memiliki rambut yang panjang.

Advertisement. Scroll to continue reading.

“Ramai saudara mara saya terkejut melihat betapa panjang rambut yang dilepaskan dari dastar, malah tidak percaya ia dimasukkan dalam Guinness World Record,” katanya.

Chahal menjelaskan bahawa semasa zaman kanak-kanak, dia sering kali diusik rakan-rakan apabila mengeringkan rambut di luar rumah.

“Saya tidak suka rambut diejek orang lain,” katanya sambil menambah untuk tidak bercadang memotongnya kerana menganggap ia sudah menjadi identitinya selama ini.

Advertisement. Scroll to continue reading.


Sumber: Utusan Malaysia

Teruskan Membaca

Mamak News

0 Warga Emas Jadikan Rumah Tempat ‘Timbunan’ Sampah, Abai Keselesaan Jiran IPOH, 25 Sept (Bernama) — Sikap terlalu prihatin terhadap alam sekitar menyebabkan seorang warga...

Mamak News

0 NEW DELHI, India – Kenaikan tinggi harga bahan masakan utama seperti tomato dan bawang menyebabkan kebanyakan penduduk di India mengurangkan atau tidak menggunakan...

Mamak News

0 SINGAPURA: Singapura menaik taraf jet pejuang F-16 miliknya dengan keupayaan baharu dan maju untuk meningkatkan operasi, menurut Kementerian Pertahanan Singapura (MINDEF). F-16 yang...

Sukan

0 TOKYO – Pelumba utama Red Bull Racing, Max Verstappen mempamerkan dominasi penuh untuk kembali berada di landasan kemenangan selepas menjuarai Grand Prix (GP)...

Advertisement
KampungMamak.com We would like to show you notifications for the latest news and updates.
Dismiss
Allow Notifications