Hi, what are you looking for?

#image_title

Hiburan

Rasa jantung gugur ke lantai, Uyaina ditahan di AS


PETALING JAYA – Pengacara Uyaina Arshad berkongsi detik cemas ditahan oleh seorang marsyal di Amerika Syarikat (AS) hanya disebabkan penampilannya yang seolah-olah wanita Arab, baru-baru ini.

Justeru, Uyaina atau nama lengkapnya Saidatul Naseha Uyaina Arshad yang sememangnya lantang bersuara tentang nasib rakyat Palestin membatalkan hasratnya untuk meneruskan perjalanannya untuk ke bandar besar lain di negara Uncle Sam tersebut.

“Itu belum cerita macam mana marsyal Amerika Syarikat tahan saya. Mungkin sebab saya memakai tudung tutup atas sampai bawah dan kening tebal mereka ingat saya orang Arab.

Advertisement. Scroll to continue reading.

“Semasa marsyal tahan saya, rasa jantung jatuh ke lantai. Dia sangat besar dan tengok saya atas bawah. Seram.

“Terutama sekali selepas buat hantaran video yang tular sebelum ini. Saya ingat dia tahan pasal video terbabit,” katanya dalam hantaran Instagram semalam.

Sementara itu, pengacara Wanita Hari Ini itu memaklumkan pembatalannya pada saat akhir penerbangan ke New York kerana firasatnya tidak begitu baik untuk ke sana.

“Dalam hati waktu itu nak cepat balik Malaysia. Berani mati juga saya buat dan rekod video semasa di Amerika Syarikat.

Advertisement. Scroll to continue reading.

“Saya juga sepatutnya pergi ke New York selepas Los Angelas tetapi saya batalkan.

“Entahlah. Ada rasa yang tidak seronok mengenai New York. Naluri saya kata jangan pergi jadi saya ubah penerbangan pada saat akhir,” jelasnya lagi.

Disebabkan keberadaan Uyaina di AS selepas lantang dalam isu Palestin, segelintir pihak mempersoalkan mengapa dirinya memilih untuk berada di negara pro-Israel tersebut.

Bagaimanapun, Uyaina menjelaskan tindakannya berkunjung ke sama semata-mata demi tuntutan kerja selain menolak bekerja di bawah jenama pro-Israel.

Advertisement. Scroll to continue reading.

“Ramai orang mengecam saya berkunjung ke Amerika Syarikat kerana mereka sekutu dengan Israel. Saya mahu bertanya, awak semua berhenti kerja tak semata-mata untuk lantang dalam isu Palestin?

“Ini kerja saya yang memang memerlukan hantaran dalam media sosial. Kalian tidak tahu berapa banyak jenama yang saya tolak semata-mata mereka sokong Israel.

“Ada yang saya sudah lengkapkan penggambaran cuma tinggal buat hantaran tetapi saya batalkan dan tanggung kerugian,” ujar ibu kepada seorang cahaya mata itu.

Sebelum ini, Uyaina melahirkan rasa tidak puas hati dengan tindakan segelintir rakyat Malaysia yang bersikap neutral terhadap peperangan berlaku antara Palestin dan Israel.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Tegasnya, dia kecewa apabila terdapat individu yang enggan bersuara bagi memperjuangkan hak penduduk Gaza walaupun pelbagai video kekejaman Zionis dipaparkan dalam media sosial. – KOSMO! ONLINE


Sumber: Kosmo Online

Advertisement. Scroll to continue reading.

Teruskan Membaca

Mamak News

0 TOKYO: Sebuah kilang pembuatan Jepun mendapat perhatian warga net baru-baru ini kerana mengeluarkan produk tukul berbentuk seperti pisang sebenar. Kilang besi Ikeda yang...

Mamak News

0 Bantuan Kepada Penduduk Palestin Di Gaza Tidak Cukup – PBB WASHINGTON, 30 Nov (Bernama-AA) — Setiausaha Agung Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) Antonio Guterres...

Hiburan

0 PETALING JAYA – “Selepas jadi bapa, rasa muda semula (ketawa). Demikian respons rawak hero Malaya, Remy Ishak apabila disuakan pertanyaan bagaimana perasaan selepas...

Sukan

0 MENTERI Belia dan Sukan, Hannah Yeoh berharap ‘perang’ yang tercetus antara Pesuruhjaya Sukan, Suhardi Alias dan Majlis Olimpik Malaysia (MOM) tidak berterusan sepanjang...

Advertisement
KampungMamak.com We would like to show you notifications for the latest news and updates.
Dismiss
Allow Notifications