Hi, what are you looking for?

#image_title

Mamak News

Rekahan jalan di LPT1 disiasat – Anih Berhad


KUALA LUMPUR – Pengendali Lebuh Raya Kuala Lumpur-Karak (KLK) dan Lebuh Raya Pantai Timur (LPT1), Anih Berhad, telah menempatkan kakitangan operasi sepanjang 24 jam untuk memantau dan menangani isu kegagalan tambakan projek tebatan banjir LPT1.

Menurut siaran akhbar yang dikeluarkan Anih Berhad, setakat ini, tiada pergerakan baharu yang direkodkan di kawasan kejadian.

“Bagaimanapun, pihak syarikat dengan kerjasama kontraktor telah menempatkan penanda enapan bagi meneruskan pemantauan keadaan semasa.

Advertisement. Scroll to continue reading.

“Buat masa sekarang, Anih Berhad serta pihak perunding sedang menjalankan kajian terperinci untuk mengenal pasti punca sebenar kejadian,” katanya.

Tambahnya, kerja-kerja pembaikan akan dilaksanakan segera oleh pihak kontraktor setelah penyiasatan tapak secara menyeluruh selesai dilakukan.

“Berdasarkan siasatan awal yang dijalankan pihak syarikat, terdapat resapan air bawah tanah di tapak projek yang menyebabkan runtuhan cerun tambak di kawasan kerja-kerja tebatan banjir.

Advertisement. Scroll to continue reading.

“Resapan air tersebut mengakibatkan rekahan di permukaan jalan di antara KM118.2 ke KM117.8 melibatkan lorong kecemasan dan sebahagian lorong perlahan,” katanya.

Sebagai langkah segera, Anih Berhad telah menutup sepenuhnya laluan ke Kuala Lumpur dan mengaktifkan sistem laluan kontra dari KM 116.5 sehingga KM 119.4 di laluan timur pada jam 4.15 petang, semalam.

“Para pengguna dinasihati untuk merancang perjalanan mereka dan memandu secara berhemah serta mematuhi arahan petugas dilokasi,” katanya. – KOSMO! ONLINE

Advertisement. Scroll to continue reading.


Sumber: Kosmo Online

Teruskan Membaca

Mamak News

0 JASIN – Sebanyak 9,000 kampit beras putih pek 10 kilogram (kg) akan dijual pada harga RM26 di program khas jualan terbuka di semua...

Mamak News

0 MANILA: Dewan Rakyat Filipina meluluskan belanjawan 2024 bernilai 5.768 trilion peso (AS$101.3 bilion atau RM476.9 bilion) termasuk peningkatan pembiayaan keselamatan di Laut China...

Sukan

0 PETALING JAYA – Gimnas negara, Sharul Aimy Kamaru Hisam mencipta kejutan apabila membawa pulang pingat gimnastik artistik Sukan Asia Hangzhou menerusi disiplin melombol...

Mamak News

0 Kebakaran Tahfiz: Pemuda Rayu Ke Mahkamah Persekutuan Terhadap Sabitan Bunuh PUTRAJAYA, 29 Sept (Bernama) — Seorang pemuda memfailkan rayuan di Mahkamah Persekutuan atas sabitan...

Advertisement
KampungMamak.com We would like to show you notifications for the latest news and updates.
Dismiss
Allow Notifications