Hi, what are you looking for?

Mamak News

Remaja cucuk mata buaya guna jari elak dibaham


CANBERRA: Seorang remaja lelaki berjaya melepaskan diri daripada gigitan seekor buaya apabila mencucuk mata reptilia ganas itu menggunakan jarinya dalam kejadian di Groote Eylandt di wilayah utara Australia (NT), semalam.

Ketika kejadian, Zefha Butcher, 19, sedang memancing bersama keluarganya apabila buaya air masin sepanjang 5.4 meter itu menerkam lalu cuba menariknya ke dalam air.

Bercakap kepada News Corp Australia hari ini, Zefha berkata, buaya itu sangat besar dan ketika kejadian reptilia berkenaan menyerang bahagian kakinya.

Advertisement. Scroll to continue reading.

“Saya sangat bertuah kerana mempunyai saiz badan yang agak besar menyebabkan buaya itu sukar untuk membaham.

“Keadaan ketika kejadian sangat sukar ibarat seperti dilanggar kereta. Haiwan itu kemudian membaham sehingga pinggang sebelum cuba untuk membunuh saya.

“Saya cuba beberapa kali sehingga berjaya mencucuk mata buaya itu menggunakan ibu jari menyebabkannya melepaskan saya,” katanya.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Sejurus selepas kejadian, Zefha dikejarkan ke hospital untuk mendapatkan rawatan lanjut akibat gigitan buaya di bahagian kaki dan tangannya di sebuah hospital berhampiran yang terletak kira-kira 200 kilometer dari lokasi kejadian.

Buaya itu kemudian ditangkap dan dibunuh oleh renjer, selain dikenal pasti turut melakukan beberapa serangan ke atas anjing di kawasan berkenaan pada awal bulan ini.

Terdapat kira-kira 200,000 buaya air masin dewasa di Australia dan habitat separuh daripada angka itu terletak di NT.

Advertisement. Scroll to continue reading.


Sumber: Utusan Malaysia

Teruskan Membaca

Mamak News

0 Tengah-Tengah Malam Naik Notifikasi “Suspicious Person” Berdekatan Kereta, Rupanya… Seperti yang diketahui waktu malam sememangnya membuatkan bulu roma sesiapa sahaja berdiri kerana persekitaran...

Sukan

0 PETALING JAYA – Penyerang antarabangsa Colombia, Radamel Falcao dilaporkan sudah berada di Johor Bahru sekali gus menguatkan lagi spekulasi bakal bermain dalam kancah...

Hiburan

0 PETALING JAYA – Penyanyi Iman Troye menghadiahkan wang tunai RM300 kepada pelajar yang mencapai peningkatan dalam apa sahaja mata pelajaran bagi keputusan Sijil...

Mamak News

0 KUALA NERUS – Seorang mekanik maut setelah kereta Perodua Kancil dipandunya merempuh bahagian belakang sebuah jengkaut di Kampung Buluh Gading di sini, hari...

Advertisement
KampungMamak.com We would like to show you notifications for the latest news and updates.
Dismiss
Allow Notifications