Hi, what are you looking for?

#image_title

Mamak News

Remaja Thailand nyaris maut tertusuk tempuling di kepala


BANGKOK: Seorang remaja berusia 14 tahun di Thailand bernasib baik terlepas daripada maut selepas tempuling sepanjang 30.48 sentimeter tertusuk di kepalanya.

Ketika kejadian, Chayathorn Thankrathok bersama rakannya sedang menangkap ikan di sebuah terusan di wilayah Nakhon Ratchasima pada Ahad lalu.

“Apabila Chayathorn melepaskan tempuling ke dalam air, ia terkena batu di bawah permukaan lalu melantun semula ke arah mukanya.

Advertisement. Scroll to continue reading.

“Tempuling itu menusuk tengkorak remaja itu dan tersangkut di kepalanya,” jelas laporan.

Rakan-rakan lain panik dan terkejut selepas melihat Chayathorn rebah depan mata mereka lalu menghubungi pasukan penyelamat.

Setelah sampai di lokasi kejadian, pasukan penyelamat mendapati mangsa terbaring atas tanah dalam keadaan sukar bernafas dengan separuh daripada tempuling itu terkeluar dari kepalanya.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Pasukan penyelamat bergegas membawa remaja itu ke Chakkarat Hospital yang mana doktor bertugas memotong bahagian tempuling tersebut.

Imbasan CT menunjukkan tempuling itu menembusi tengkorak jauh ke dalam otak.

Memandangkan prosedur itu terlalu rumit, doktor tempatan terpaksa memindahkan remaja itu ke Hospital Maharat Nakhon Ratchasima yang mempunyai peralatan lebih baik.

Advertisement. Scroll to continue reading.

“Pakar bedah berjaya mengeluarkan tempuling itu tanpa perlu melihat tengkorak Chaiyathorn yang terbuka.

“Walaupun begitu, dia masih dipantau untuk kemungkinan jangkitan teruk,” jelas laporan. – AGENSI


Sumber: Utusan Malaysia

Advertisement. Scroll to continue reading.

Teruskan Membaca

Mamak News

0 Pendatang Dari Australia, Penyelidik Jelaskan Fakta Menarik P Akasia Selalu nampak p ini di tepi jalan tetapi tidak tahu nama, p yang tumbuh...

Mamak News

0 Petinju Muay Thai Malaysia Tumbangkan Lawan Dalam Tempoh 36 Saat BANGKOK, 10 Dis (Bernama) — Petinju muay thai negara Johan Ghazali mendominasi lawannya dalam...

Lifestyle

0 Lagi menu sarapan ‘lejen’ di Kuching Legend Di Kuching, Mi Jawa Rabak Ini Jadi Menu ‘Breakfast’ Kegemaran Penduduk Tempatan. Hari ini, kami akan...

Mamak News

0 Anjing Sakit Gusi, Punca Kejadian Tayar Pancit Di Itali Sejak bulan Julai yang lalu, penduduk di pekan Vastogirardi, Itali mengalami masalah tayar pancit...

Advertisement
KampungMamak.com We would like to show you notifications for the latest news and updates.
Dismiss
Allow Notifications