Hi, what are you looking for?

#image_title

Mamak News

Riyadh perluas perkhidmatan e-visa kepada semua negara


RIYADH: Arab Saudi semalam mengumumkan individu dari seluruh dunia kini boleh memohon e-visa ‘pelabur pelawat’ secara dalam talian, lapor Xinhua.

Warga asing kini boleh memohon untuk melakukan lawatan perniagaan melalui platform ‘Invest Saudi’ yang bergabung dengan Kementerian Pelaburan Saudi untuk memperoleh visa digital yang dikeluarkan oleh Kementerian Luar Arab Saudi.

Pemohon tidak lagi perlu mengunjungi pejabat perwakilan luar Arab Saudi untuk mendapatkan biometrik, dan visa itu mempunyai tempoh sah selama setahun, lapor Saudi Press Agency.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Kemudahan itu disediakan bagi meningkatkan pelaburan, lapor agensi itu memetik Mohammed Abahussain, setiausaha di Kementerian Pelaburan bagi Perkhidmatan Pelabur Bersepadu.

Kelayakan e-visa diperluas untuk memasukkan negara yang disenaraikan dalam platform ‘Invest Saudi’, pemegang visa pelancong atau komersial yang sah dari Amerika Syarikat (AS), Britain atau mana-mana negara Schengen dan mereka yang mempunyai kediaman tetap AS, British atau EU.

Pemegang pemastautin yang sah selama sekurang-kurangnya tiga bulan di negara anggota Majlis Kerjasama Teluk, serta mereka yang dilesenkan oleh Kementerian Pelaburan Arab Saudi dengan tiga visa segera setiap tahun boleh mendapat manfaat daripada perkhidmatan itu.

Advertisement. Scroll to continue reading.


Sumber: Utusan Malaysia

Teruskan Membaca

Mamak News

0 TOKYO: Sebuah kilang pembuatan Jepun mendapat perhatian warga net baru-baru ini kerana mengeluarkan produk tukul berbentuk seperti pisang sebenar. Kilang besi Ikeda yang...

Mamak News

0 Bantuan Kepada Penduduk Palestin Di Gaza Tidak Cukup – PBB WASHINGTON, 30 Nov (Bernama-AA) — Setiausaha Agung Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) Antonio Guterres...

Hiburan

0 PETALING JAYA – “Selepas jadi bapa, rasa muda semula (ketawa). Demikian respons rawak hero Malaya, Remy Ishak apabila disuakan pertanyaan bagaimana perasaan selepas...

Lifestyle

0 Usaha Bersama BNM-PDRM Tangani Perniagaan Wang Haram di Sarawak BNM Dan PDRM Serbu Lapan Premis Perniagaan Perkhidmatan Wang Tanpa Lesen Di Sarawak. Bank...

Advertisement
KampungMamak.com We would like to show you notifications for the latest news and updates.
Dismiss
Allow Notifications