Hi, what are you looking for?

| Kampungmamakcom

Mamak News

‘RM20,000 tidak mampu ganti nyawa dua ahli keluarga saya’


KLANG: Seorang penerima Bantuan Selangor Bangkit (BSB) memaklumkan bantuan berkenaan tidak dapat mengubati kesedihannya akibat kehilangan dua ahli keluarga yang terkorban dalam tragedi banjir di Taman Sri Muda di Seksyen 25, Shah Alam pada 18 Disember lalu.

Menurut Elly Kong, 38, banjir tersebut benar-benar memberi kesan kepada diri dan keluarganya kerana pemergian neneknya, Chan Ah Poh, 94, dan ibu saudaranya, Tan Oan Har, 73, akibat tragedi tersebut, walau bagaimanapun dia menghargai sumbangan yang diberikan Kerajaan Pusat dan Selangor itu.

“Apa yang menyedihkan, nenek dan ibu saudara ditemukan dalam keadaan berpelukan oleh anggota bomba di rumah ibu saudara, pada 20 Disember lalu.

Advertisement. Scroll to continue reading.

“Saya difahamkan mereka berdua cuba menyelamatkan diri, namun tidak berkeupayaan berbuat demikian lebih-lebih lagi nenek lumpuh dari bahagian pinggang hingga kaki,” katanya ketika ditemui selepas menerima wang dua bantuan tersebut di Pejabat Daerah dan Tanah (PDT) di sini, hari ini.

Menurutnya, tragedi tersebut juga hampir meragut nyawa ibunya, Tan Wan Ling, 70, yang tinggal di rumah lain di Taman Sri Muda.

Namun kata pekerja swasta itu, dia bernasib baik kerana suaminya bertindak pantas menyelamatkan ibunya daripada lemas.

Advertisement. Scroll to continue reading.

“Suami masuk ke Taman Sri Muda pada pagi Ahad dengan menaiki bot pasukan keselamatan dan berjaya menemukan ibu dekat loteng rumah.

“Loteng tersebut dibina ayah sebagai tempat perlindungan sekiranya berlaku banjir lagi, setelah mengambil iktibar daripada kejadian banjir pada 1995,” katanya yang kini tinggal di Kota Kemuning.

Perasaan sama turut diluahkan seorang lagi mangsa, Abdul Talib Kamar, 61, yang kehilangan abangnya, Yahya Dolah Kamar, 67, dalam insiden sama di Kampung Idaman, Klang.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Menurutnya, dia dan abangnya tidak tinggal bersama, namun dimaklumkan oleh ahli keluarganya bahawa arwah hilang di rumahnya pada 20 Disember.

“Pihak penyelamat membuat operasi mencarinya dan dia ditemukan di dalam rumah pada 21 Disember.

“Apapun, saya ucapkan terima kasih kepada Selangor atas wang bantuan ini walaupun wang ini tidak dapat kembalikan nyawa abang,” katanya dengan nada sayu.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Sumber: Utusan Malaysia

Advertisement

Trending

Teruskan Membaca

Sukan

3s SHAH ALAM – Kemenangan Malaysia melangkah ke pentas separuh akhir Kejohanan Badminton Berpasukan Asia (BATC) 2024 terpaksa dibayar harga mahal apabila kedua pemain...

Hiburan

3s PETALING JAYA – Isteri kepada pelawak Shuib, Watie Hanifiah mendedahkan sikap berdegil enggan mendengar nasihat suami mengakibatkannya menjadi mangsa scammer dengan kerugian mencecah...

Sukan

0 SHAH ALAM – Skuad badminton negara menepati ramalan mara ke pentas separuh akhir Kejohanan Badminton Berpasukan Asia (BATC) 2024 selepas bangkit mengatasi Singapura...

Hiburan

3s PETALING JAYA – Bertahun menyimpan hasrat untuk memiliki perniagaan sendiri, aktor Zahiril Adzim bersyukur merealisasikan impian apabila membuka sebuah butik sebagai persediaan bersara...

Advertisement