Hi, what are you looking for?

Mamak News

‘RM20,000 tidak mampu ganti nyawa dua ahli keluarga saya’


Sertai Telegram @KampungMamak untuk kemaskini terpantas.

KLANG: Seorang penerima Bantuan Selangor Bangkit (BSB) memaklumkan bantuan berkenaan tidak dapat mengubati kesedihannya akibat kehilangan dua ahli keluarga yang terkorban dalam tragedi banjir di Taman Sri Muda di Seksyen 25, Shah Alam pada 18 Disember lalu.

Menurut Elly Kong, 38, banjir tersebut benar-benar memberi kesan kepada diri dan keluarganya kerana pemergian neneknya, Chan Ah Poh, 94, dan ibu saudaranya, Tan Oan Har, 73, akibat tragedi tersebut, walau bagaimanapun dia menghargai sumbangan yang diberikan Kerajaan Pusat dan Selangor itu.

“Apa yang menyedihkan, nenek dan ibu saudara ditemukan dalam keadaan berpelukan oleh anggota bomba di rumah ibu saudara, pada 20 Disember lalu.

Advertisement. Scroll to continue reading.

“Saya difahamkan mereka berdua cuba menyelamatkan diri, namun tidak berkeupayaan berbuat demikian lebih-lebih lagi nenek lumpuh dari bahagian pinggang hingga kaki,” katanya ketika ditemui selepas menerima wang dua bantuan tersebut di Pejabat Daerah dan Tanah (PDT) di sini, hari ini.

Menurutnya, tragedi tersebut juga hampir meragut nyawa ibunya, Tan Wan Ling, 70, yang tinggal di rumah lain di Taman Sri Muda.

Namun kata pekerja swasta itu, dia bernasib baik kerana suaminya bertindak pantas menyelamatkan ibunya daripada lemas.

Advertisement. Scroll to continue reading.

“Suami masuk ke Taman Sri Muda pada pagi Ahad dengan menaiki bot pasukan keselamatan dan berjaya menemukan ibu dekat loteng rumah.

“Loteng tersebut dibina ayah sebagai tempat perlindungan sekiranya berlaku banjir lagi, setelah mengambil iktibar daripada kejadian banjir pada 1995,” katanya yang kini tinggal di Kota Kemuning.

Perasaan sama turut diluahkan seorang lagi mangsa, Abdul Talib Kamar, 61, yang kehilangan abangnya, Yahya Dolah Kamar, 67, dalam insiden sama di Kampung Idaman, Klang.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Menurutnya, dia dan abangnya tidak tinggal bersama, namun dimaklumkan oleh ahli keluarganya bahawa arwah hilang di rumahnya pada 20 Disember.

“Pihak penyelamat membuat operasi mencarinya dan dia ditemukan di dalam rumah pada 21 Disember.

“Apapun, saya ucapkan terima kasih kepada Selangor atas wang bantuan ini walaupun wang ini tidak dapat kembalikan nyawa abang,” katanya dengan nada sayu.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Sumber: Utusan Malaysia

Teruskan Membaca

Mamak News

0 Sertai @KampungMamak untuk kemaskini terpantas. PETALING JAYA – Jabatan Meteorologi (MetMalaysia) mengeluarkan amaran ribut petir dan hujan lebat di 12 negeri termasuk Sabah...

Hiburan

0 Sertai @KampungMamak untuk kemaskini terpantas. KUALA LUMPUR – Filem Spilt Gravy arahan Datuk Zahim Albakri Ikmal mendominasi 14 daripada 26 pencalonan pada Festival...

Mamak News

0 Sertai @KampungMamak untuk kemaskini terpantas. Kajian Terbaru Dapati Kematian Bruce Lee Mungkin Disebabkan Minum Air Terlalu Banyak Setelah hampir 50 tahun selepas kematian...

Mamak News

0 Sertai @KampungMamak untuk kemaskini terpantas. WASHINGTON: Pentadbiran Presiden Amerika Syarikat (AS), Joe Biden melarang kelulusan peralatan telekomunikasi baharu daripada Huawei Technologies dan ZTE...

Advertisement
KampungMamak.com We would like to show you notifications for the latest news and updates.
Dismiss
Allow Notifications