Hi, what are you looking for?

#image_title

Mamak News

Rugi RM100,00 ladang sawit diceroboh gajah liar


BERA – Hajat pekebun kecil di Mengkarak Hulu di sini, untuk mengutip hasil dari pokok kelapa sawit mereka tidak kesampaian apabila tanaman itu musnah akibat diceroboh sekumpulan gajah liar dalam kejadian minggu lalu.

Ladang sawit yang bersempadan dengan Ladang Felda Mengkarak Dua dan Hutan Simpan Kemasul itu hanya terletak kira-kira 10 kilometer dari kawasan perkampungan berkenaan.

Ketua Kampung Mengkarak Setia Kampung Baru, Soh Cheen Sim berkata, keseluruhan kebun sawit seluas 50 hektar itu dilaporkan musnah apabila banyak pokok sawit berusia antara lima hingga tujuh tahun dirosakkan termasuk anak pokok yang baharu ditanam.

Advertisement. Scroll to continue reading.

“Ada pokok yang sudah mengeluarkan hasil dan mereka (pekebun kecil) terpaksa menanggung kerugian apabila banyak pokok yang dimusnahkan kumpulan gajah berkenaan.

“Saya tidak pasti berapa ba­nyak gajah yang ‘menyerang’ kebun kami, tetapi berdasarkan rakaman video yang tersebar, lebih dari 10 ekor gajah liar yang terlibat,” katanya ketika ditemui di sini semalam.

Cheen Sim berkata, pihaknya telah melaporkan kejadian itu kepada pihak polis dan Jabatan Perhilitan Pahang untuk tindakan susulan.

Advertisement. Scroll to continue reading.

“Ada pekebun yang datang untuk tengok keadaan pokok sawit yang ditanam, tetapi mereka tidak lama kerana bimbang de­ngan keselamatan,” katanya.

Sementara itu, Ketua Polis Daerah Bera, Suprintendan Zulkiflee Nazir berkata, seramai sembilan anggota dari Jabatan Perhilitan Temerloh dan Bera termasuk tiga anggota polis dari Balai Polis

Mengkarak diarahkan memantau kawasan tersebut sejak 26 Oktober lalu.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Ujarnya lagi, Jabatan Per­hilitan Pahang juga telah melaksanakan operasi bagi mengesan, menangkap dan memindahkan sekumpulan haiwan itu bermula 3 hingga 11 November.

“Mereka ditugaskan secara tetap dan bergiilir secara 24 jam dan beroperasi di Dewan Orang Ramai Kampung Mengkarak Stesen bagi memudahkan sebarang pergerakan,” jelas Zulkiflee.


Sumber: Kosmo Online

Advertisement. Scroll to continue reading.

Teruskan Membaca

Lifestyle

0 Kali terakhir dilihat di Sungai Maong, Kuching Pemilik Dakwa Boleh Bergerak Laju, Kura-Kura Gergasi Melarikan Diri Di Kuching. Individu ini muat naik iklan...

Mamak News

0 Polis Nafi Zayn Rayyan Mangsa Dera PETALING JAYA, 8 Dis (Bernama) — Tiada bekas luka lama akibat penderaan dikesan pada badan kanak-kanak autisme...

Sukan

0 PETALING JAYA – Skuad hi remaja lelaki negara terpaksa akur dengan kehebatan Australia apabila tewas 2-5 di Stadium Hi Nasional, Bukit Jalil sebentar...

Hiburan

0 PETALING JAYA – Pelakon veteran era 1980-an, Datin Maria Arshad masih berada dalam keadaan separuh sedar selepas dimasukkan ke unit rawatan rapi (ICU)...

Advertisement
KampungMamak.com We would like to show you notifications for the latest news and updates.
Dismiss
Allow Notifications