Hi, what are you looking for?

| Kampungmamakcom

Mamak News

Rupanya Ada Beza Dialek Siam Kedah Dengan Kelantan, Dengar Bunyi Pun Dah Tak Sama


Malaysia sememangnya sebuah negara yang kaya dengan pelbagai etnik dan kebudayaan serta ragam bahasa. Di setiap bahagian dalam negara ini, ada penutur kepada bahasa-bahasa atau dialek tertentu. Walaupun hanya dipisahkan sempadan negeri, namun bahasa yang dipertuturkan jauh berbeza antara satu sama lain. Salah satunya dialek Siam yang menjadi wadah komunikasi komuniti Siam di Malaysia.

Menurut Abdul Barr dalam hantaran Facebooknya, terdapat perbezaan antara dialek Malaysia-Siam antara dua buah negeri iaitu Kedah dan Kelantan.

Dalam hantaran tersebut, Abdul Barr telah menampilkan satu video TikTok milik pengguna (@swenlim_richmondyeo) yang menunjukkan perbezaan struktur ayat yang digunakan oleh penutur Siam dari negeri Kedah dan Kelantan.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Menurut komen-komen daripada video tersebut, dialek Siam yang digunakan di Kelantan lebih mirip dengan dialek Siam Thailand dan kawasan yang berada dalam wilayah Narathiwat.

Manakala, dialek Kedah pula seakan-akan bahasa Siam yang digunakan pada bahagian Hatyai. Perbezaan ini boleh didengar melalui perbualan harian seperti pertanyaan-pertanyaan biasa, misalnya ‘makan di mana’ dan sebagainya.

Malah, perbezaannya dapat di dengar jelas berdasarkan bunyi bahasa yang dipertuturkan oleh penutur-penutur tersebut. Untuk memahami lebih lanjut, anda boleh tonton video tiktok di bawah.

Advertisement. Scroll to continue reading.

@swenlim_richmondyeo

Apa beza siamese kedah dgn siamese kelantan? #siamesemalaysia #siamesemalaysia🇲🇾

♬ original sound – swenlim_richmondyeo – swenlim_richmondyeo

Advertisement. Scroll to continue reading.

Sekitar 2014, terdapat hampir 70,000 orang warganegara Malaysia yang berbangsa Siam. Kebanyakan daripada mereka mendiami negeri-negeri yang berada di utara Semenanjung Malaysia, yang mana bersempadan dengan wilayah selatan Thailand.

| KampungmamakcomGambar hiasan | Kredit: Astro Awani

Populasi Siam terbesar di Malaysia berada di Kedah, dengan jumlah kira-kira 42,000 orang, diikuti Kelantan (sekitar 28,000) dan Perlis (dalam lingkungan 8,000 orang).

Untuk makluman, komuniti Siam di negara kita menjalani kehidupan seharian mirip dengan majoriti rakyat Malaysia yang berbangsa Melayu.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Selain mampu menutur dalam bahasa Siam dengan dialek masing-masing, mereka juga menguasai bahasa Melayu dengan baik dan mampu berinteraksi dengan etnik-etnik lain, seperti biasa yang dilihat dimana-mana.

BACA: Tular Rakaman Objek Putih Melekat Di Pokok Sawit, Seakan Awan ‘Jatuh’ & Tersangkut

Sumber: Abdul Barr via Facebook & @swenlim_richmondyeo via TikTok

Advertisement. Scroll to continue reading.

Artikel asal oleh: Siakap Keli

Advertisement. Scroll to continue reading.
Advertisement

Trending

Teruskan Membaca

Sukan

3s SHAH ALAM – Kemenangan Malaysia melangkah ke pentas separuh akhir Kejohanan Badminton Berpasukan Asia (BATC) 2024 terpaksa dibayar harga mahal apabila kedua pemain...

Hiburan

3s PETALING JAYA – Isteri kepada pelawak Shuib, Watie Hanifiah mendedahkan sikap berdegil enggan mendengar nasihat suami mengakibatkannya menjadi mangsa scammer dengan kerugian mencecah...

Sukan

0 SHAH ALAM – Skuad badminton negara menepati ramalan mara ke pentas separuh akhir Kejohanan Badminton Berpasukan Asia (BATC) 2024 selepas bangkit mengatasi Singapura...

Hiburan

3s PETALING JAYA – Bertahun menyimpan hasrat untuk memiliki perniagaan sendiri, aktor Zahiril Adzim bersyukur merealisasikan impian apabila membuka sebuah butik sebagai persediaan bersara...

Advertisement