Hi, what are you looking for?

Mamak News

Russia mulakan kerahan pasukan simpanan, tidak semua rela bertempur di Ukraine


Sertai Telegram @KampungMamak untuk kemaskini terpantas.

KYIV: Ketenteraan Russia kelmarin memaklumkan, sekurang-kurangnya 10,000 sukarelawan menyatakan kesediaan untuk bertempur di Ukraine dalam tempoh 24 jam selepas arahan kerahan pasukan simpanan dikeluarkan.

Biarpun media Barat melaporkan terdapat sejumlah rakyat Russia yang enggan menyertai program tersebut sehingga ada yang melarikan diri, Moscow menegaskan, ‘tiada ada apa yang dapat menghalang mereka kukuhkan kedudukan di Ukraine’.

Video amatur yang dikongsi dalam media sosial menunjukkan ratusan rakyat Russia di seluruh negara ‘memberi respon positif’ mengenai arahan yang dikeluarkan oleh Presiden Vladimir Putin.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Kerahan pasukan simpanan itu dilakukan selepas empat wilayah Ukraine mengundi untuk menjadi sebahagian daripada wilayah Russia, menyebabkan Kyiv dan sekutunya ‘tidak senang duduk’.

Langkah itu juga disebabkan oleh tentera Ukraine berjaya menawan wilayah Kharkiv yang selama ini dikuasai Russia sejak peperangan bermula.

Dalam pada itu, penduduk Russia yang enggan bertempur di Ukraine mula menempah tiket penerbangan untuk meninggalkan negara itu.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Penerbangan ke beberapa negara jiran, terutamanya republik bekas Kesatuan Soviet menjadi pilihan mereka apabila kebanyakan tempahan tiket pesawat sudah penuh biarpun harga yang ditawarkan adalah tinggi.

“Saya tidak mahu berperang. Saya tidak mahu mati dalam peperangan yang sia-sia ini,” kata seorag rakyat Russia yang dikenali sebagai Dmitri dan dia dalam perjalanan ke Armenia.

Armenia menjadi satu daripada destinasi utama untuk rakyat Russia melarikan diri sejak perang tercetus pada 24 Februari lalu.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Seorang lagi rakyat Russia yang enggan menyahut seruan kerajaan, Sergei berkata, situasi di negara itu menyebabkan ramai yang berhasrat tinggalkan negara.

Selain itu, Presiden Ukraine, Volodymyr Zelensky turut menggesa supaya rakyat Russia menolak arahan Putin.

“Anda boleh lakukan protes, larikan diri atau menyerah untuk terkorban.

Advertisement. Scroll to continue reading.

“Anda terlibat dalam jenayah ini kerana anda diam dan anda mampu keluar dari kemelut yang berlaku sekiranya berani mengambil tindakan,” ujarnya.

Sementara itu, Setiausaha Negara Amerika Syarikat, Antony Blinken mendesak Putin diheret ke muka pengadilan berhubung tindakannya menyerang Ukraine. – AFP


Sumber: Utusan Malaysia

Advertisement. Scroll to continue reading.

Teruskan Membaca

Mamak News

0 Sertai @KampungMamak untuk kemaskini terpantas. Saintis Temui Virus Covid Baharu Dalam Kelawar, Dipercayai ‘Kalis’ Terhadap Vaksin Sedia Ada Saintis mendakwa bahawa telah menemui...

Mamak News

0 Sertai @KampungMamak untuk kemaskini terpantas. KUALA LUMPUR – Polis menahan tiga lelaki tempatan selepas disyaki terbabit pergaduhan hingga mengakibatkan seorang lelaki Australia parah...

Mamak News

0 Sertai @KampungMamak untuk kemaskini terpantas. PUTRAJAYA, 25 Sept (Bernama) — Seorang mahasiswa rakyat Malaysia di Universiti Al-Azhar yang sebelum ini ditahan pihak berkuasa Mesir...

Mamak News

0 Sertai @KampungMamak untuk kemaskini terpantas. KUALA LUMPUR – Polis sedang mengesan lelaki bunuh anjing liar dengan menggunakan busur panah di Sky Awani 3,...

Advertisement
KampungMamak.com We would like to show you notifications for the latest news and updates.
Dismiss
Allow Notifications