Hi, what are you looking for?

| Kampungmamakcom
#image_title

Hiburan

Saingan Akademi Qurra kian sengit


JODOH tidak panjang dalam program realiti, Akademi Qurra 2024, Tilmizah Sholihah menjadi peserta pertama tersingkir pada minggu ketiga yang ditayangkan menerusi TV Alhijrah.

Tilmizah Sholihah, 24, atau nama sebenar Nurul Sholihah Shahrudin sebelumnya diumumkan berada pada kedudukan dua terbawah bersama Tilmizah Athiyyah apabila masing-masing mendapat markah 78.75 peratus dan 79 peratus.

Sholihah yang tidak dapat menahan kesedihan atas penyingkiran itu berkata, dia sudah mencuba sehabis baik.

Advertisement. Scroll to continue reading.

“Pada awalnya saya agak risau dengan keadaan diri yang belum bersedia untuk tugasan demi tugasan. Sebab saya nak mencuba dan belajar banyak lagi daripada Mudarrisah Suhailah Zulkifly. Namun, bukan rezeki saya di sini. Insya-Allah, saya cuba cari peluang di luar pula dan takkan putus asa.

“Sejujurnya memang sedih bila diumumkan tersingkir. Bagi saya tempoh tiga minggu ini belum cukup. Masih banyak lagi nak belajar terutama taranum. Lagi pula, saya akui kelemahan dari segi tajwid dan fasohah. Itu yang pertama saya nak capai,” katanya.

| Kampungmamakcom
Tilmizah Sholihah mengalunkan bacaan ayat suci al Quran dengan taranum tertentu yang telah diberikan oleh juri pada minggu ketiga Akademi Qurra 2024

Momentum

Sementara itu, Tilmiz Amnan dinobatkan sebagai pemenang Anugerah Alunan Terindah apabila mendapat markah tertinggi iaitu 96.5 peratus sekali gus membawa pulang wang tunai RM500 beserta rehal.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Menjadi peserta pertama yang konsisten mendapat markah tertinggi buat dua minggu, Tilmiz Amnan, 21, atau nama sebenar Muhammad Amnan Muhammad Sani berkata, bukan mudah untuk mengekalkan momentum apatah lagi cabaran yang diberikan setiap minggu semakin sengit.

“Alhamdulillah atas anugerah ini. Saya akui bukan mudah untuk mencuit hati juri untuk memenangi Anugerah Alunan Terindah.

“Malah, mendapat markah tertinggi juga satu ujian kerana orang akan meletakkan jangkaan yang tinggi setiap kali persembahan kita, jadi tekanannya agak tinggi.

| Kampungmamakcom
Persembahan pembukaan oleh Tilmiz Amnan dan Tilmiz Nabil pada minggu ketiga Akademi Qurra 2024

“Mungkin kekuatan saya dari sudut lagu dan irama kerana setiap lagu perlukan penghayatan, bukan hanya dari segi taranum. Cuma saya perlu mencari tahap ketinggian suara supaya lebih selesa setiap kali bacaan,” katanya yang pernah menjadi Johan Tilawah Kebangsaan sewaktu sekolah rendah dan sekolah menengah.

Perit 

Advertisement. Scroll to continue reading.

Menurut penerbit Akademi Qurra 2024, Saifulizzam Mohd Lizah, selepas tiga minggu bersiaran, pihak produksi memutuskan untuk menyingkirkan seorang peserta dan cabaran selepas ini akan menjadi lebih sukar.

“Saya akui keputusan untuk singkirkan seorang peserta sangat perit untuk kami lakukan.

“Lagipun perbezaan markah Tilmizah Sholihah dan Tilmizah Athiyyah hanya satu mata sahaja. Kami sendiri tidak menyangka keputusan ini kerana Tilmizah Sholihah agak konsisten pada minggu pertama dan kedua.

Advertisement. Scroll to continue reading.

“Majlis syura akan menilai peserta dan tugasan selepas ini akan lebih sukar. Mungkin masa bacaan akan bertambah dengan dua taranum,” katanya.

Dihoskan oleh Raqib Majid, Akademi Qurra 2024 turut menampilkan Mudarris Ammar Mukhlis, Mudarrisah Suhailah Zulkifly dan Mudarrisah Nadia Hashim yang bertindak selaku tenaga pengajar.

Program yang ditayangkan pada setiap Sabtu pukul 9 malam itu menampilkan juri tetap Ustazah Sharifah Khasif Fadzillah Syed Mohd Badiuzzaman dan dibantu oleh Ustaz Muhammad Qayyim Nizar Sarim serta juri jemputan.


Sumber: Kosmo Online

Advertisement. Scroll to continue reading.
Advertisement

Trending

Teruskan Membaca

Sukan

3s SHAH ALAM – Kemenangan Malaysia melangkah ke pentas separuh akhir Kejohanan Badminton Berpasukan Asia (BATC) 2024 terpaksa dibayar harga mahal apabila kedua pemain...

Hiburan

3s PETALING JAYA – Isteri kepada pelawak Shuib, Watie Hanifiah mendedahkan sikap berdegil enggan mendengar nasihat suami mengakibatkannya menjadi mangsa scammer dengan kerugian mencecah...

Sukan

0 SHAH ALAM – Skuad badminton negara menepati ramalan mara ke pentas separuh akhir Kejohanan Badminton Berpasukan Asia (BATC) 2024 selepas bangkit mengatasi Singapura...

Hiburan

3s PETALING JAYA – Bertahun menyimpan hasrat untuk memiliki perniagaan sendiri, aktor Zahiril Adzim bersyukur merealisasikan impian apabila membuka sebuah butik sebagai persediaan bersara...

Advertisement