Hi, what are you looking for?

Mamak News

Saintis kesan isyarat radio dari galaksi 9 bilion tahun cahaya  


LONDON: Sekumpulan saintis berjaya mengesan satu isyarat radio dipercayai dihantar dari galaksi yang terletak sejauh kira-kira sembilan bilion tahun cahaya dari bumi.   

Lapor Daily Mail, pasukan penyelidik dari Kanada dan India mampu mengesan isyarat berkenaan dari galaksi dikenali sebagai SDSSJ0826+5630, dengan menggunakan teleskop gergasi berhampiran Pune di Maharashtra.

Dilaporkan, gelombang radio itu membolehkan ahli astronomi memahami pembentukan awal alam semesta yang dipercayai berusia sekitar 13.7 bilion tahun.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Menurut ahli kosmologi dan pengarang bersama kajian pengesanan gelombang, Arnab Chakraborty, isyarat radio itu membolehkan mereka melihat kembali masa lalu.   

“Ia bersamaan dengan melihat semula ke masa lalu dalam tempoh 8.8 bilion tahun,” katanya. 

Isyarat radio diterima itu tidak dihantar oleh makhluk asing, sebaliknya datang dari galaksi pembentuk bintang yang dipancarkan ketika alam semesta hanya berusia 4.9 bilion tahun.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Malah, ia merupakan isyarat radio pertama seumpamanya dikesan dari jarak yang begitu jauh.

Dalam pada itu, Arnab berkata, galaksi memancarkan pelbagai jenis isyarat radio.

“Sehingga kini, kita hanya mampu mengesan isyarat khusus dari galaksi berdekatan sekali gus mengehadkan pengetahuan dalam mengetahui galaksi sekitar bumi,” katanya.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Sementara itu, Persatuan Astronomi Diraja mengumumkan pengesanan isyarat radio itu dalam notis bulanan mereka.

Jelasnya, gelombang isyarat dikesan itu merupakan penemuan penting kerana frekuensinya berada pada panjang gelombang tertentu yang dikenali sebagai `garisan 21 cm’. 

 Garisan itu juga dikenali sebagai garis hidrogen dan ia merupakan garis spektrum sinaran elektromagnet dengan frekuensi 1420.

Advertisement. Scroll to continue reading.


Sumber: Utusan Malaysia

Teruskan Membaca

Mamak News

0 PUTRAJAYA – Jabatan Insolvensi Malaysia sedang merangka beberapa cadangan pindaan terhadap Akta Insolvensi 1967 (Akta 360) bagi menambah baik sistem pentadbiran kebankrapan termasuk...

Mamak News

0 Sering Kena Maki Dan Paksa Buat “OT”, Lelaki Nekad Tikam Bos Hingga Mati Seorang pengawal keselamatan didakwa menikam bosnya hingga mati kerana memaksanya...

Mamak News

0 JAKARTA: Perhimpunan Advat Indonesia (Peradi) bekerjasama dengan Majlis Peguam Malaysia dalam usaha memajukan peranan masing-masing di persada antarabangsa. Perkara itu diumumkan oleh Pengerusi...

Hiburan

0 KAJANG – Penyanyi Sissy Imann mengakui menyesal terlampau mengikut emosi sehingga mengambil keputusan menjual album sulung hanya pada harga RM20, sedangkan kos pembikinan...

Advertisement
KampungMamak.com We would like to show you notifications for the latest news and updates.
Dismiss
Allow Notifications