Hi, what are you looking for?

#image_title

Lifestyle

Samarahan, Sri Aman Dan Serian Catat Pencemaran Udara Tidak Sihat Hari Ini


3 kawasan di Sarawak berada dalam kategori udara tidak sihat berdasarkan data APIMS.

Samarahan, Sri Aman Dan Serian Catat Pencemaran Udara Tidak Sihat Hari Ini. Kualiti udara di tiga kawasan di Sarawak, termasuk Sri Aman, Samarahan, dan Serian, dilaporkan tidak sihat berdasarkan data terkini dari Sistem Pengurusan Indeks Pencemaran Udara (APIMS).

Pada jam 2 petang hari ini, Serian mencatatkan pembacaan indeks pencemaran udara (API) tertinggi dengan 158, diikuti oleh Samarahan dengan 152 dan Sri Aman dengan 113.

Samarahan, Sri Aman Dan Serian Catat Pencemaran Udara Tidak Sihat Hari Ini
Sumber gambar Buletin TV3

Kawasan lain di Sarawak menunjukkan pembacaan API yang berada dalam kategori sihat dan sederhana

Sri Aman telah menunjukkan kualiti udara yang kurang memuaskan sejak semalam, manakala Serian dan Samarahan mula menunjukkan penurunan kualiti udara sejak malam tadi dan awal pagi hari ini.

Sementara itu, kawasan lain di Sarawak menunjukkan pembacaan API yang berada dalam kategori sihat dan sederhana. Sebagai rujukan, API antara sifar hingga 50 dianggap baik, 51 hingga 100 sederhana, 101 hingga 200 tidak sihat, 201 hingga 300 sangat tidak sihat, dan melebihi 300 dianggap berbahaya.

Advertisement. Scroll to continue reading.
Samarahan, Sri Aman Dan Serian Catat Pencemaran Udara Tidak Sihat Hari Ini

Dalam perkembangan berkaitan, Timbalan Menteri Tenaga dan Kelestarian Alam Sekitar, Dr Hazland Abang Hipni, telah mengesahkan bahawa Lembaga Sumber Alam dan Persekitaran Negeri (NREB) telah mengambil tindakan dengan menghentikan pengeluaran permit pembakaran terbuka. Selain itu, notis larangan pembakaran terbuka juga telah dikeluarkan kepada pemaju-pemaju projek.

Ditambah lagi, NREB telah menganjurkan program kesedaran mengenai dampak negatif pembakaran terbuka untuk memastikan udara di negeri ini kekal dalam keadaan yang baik untuk penduduknya.

Samarahan, Sri Aman Dan Serian Catat Pencemaran Udara Tidak Sihat Hari Ini

Pihak berkenaan diminta untuk meningkatkan usaha pemantauan dan tindakan pencegahan bagi memastikan kesihatan awam terjamin.

Lagi artikel menarik anda boleh baca di pautan bawah:

Artikel asal oleh: iloveborneo.my

Advertisement. Scroll to continue reading.

Teruskan Membaca

Mamak News

0 Petinju Muay Thai Malaysia Tumbangkan Lawan Dalam Tempoh 36 Saat BANGKOK, 10 Dis (Bernama) — Petinju muay thai negara Johan Ghazali mendominasi lawannya dalam...

Lifestyle

0 Lagi menu sarapan ‘lejen’ di Kuching Legend Di Kuching, Mi Jawa Rabak Ini Jadi Menu ‘Breakfast’ Kegemaran Penduduk Tempatan. Hari ini, kami akan...

Mamak News

0 Anjing Sakit Gusi, Punca Kejadian Tayar Pancit Di Itali Sejak bulan Julai yang lalu, penduduk di pekan Vastogirardi, Itali mengalami masalah tayar pancit...

Mamak News

0 Dua Petani Maut Disambar Petir Ketika Berteduh Di Pond Dua orang petani maut disambar petir ketika sedang berteduh di pond berhampiran sebidang sawah...

Advertisement
KampungMamak.com We would like to show you notifications for the latest news and updates.
Dismiss
Allow Notifications