Hi, what are you looking for?

#image_title

Lifestyle

Sarawak Tawan Hati Pelancong Dari UK, Dinobat Sebagai Top 10 Destinasi Paling Menarik Di Dunia


Sarawak antara 10 Wilayah pilihan pelancong UK

Sarawak Tawan Hati Pelancong Dari UK, Dinobat Sebagai Top 10 Destinasi Paling Menarik Di Dunia. Sarawak telah ditempatkan dalam 10 kedudukan teratas bagi kategori Wilayah Paling Menarik di Dunia dalam Anugerah Pelancong Pembaca Wanderlust 2023, kata Lembaga Pelancongan Sarawak (STB).

Ini diumumkan semasa majlis anugerah di Pameran Pelancongan Dunia (WTM) London 2023 di United Kingdom (UK) pada hari Selasa (7 Nov), kata STB dalam satu kenyataan akhbar.

Anugerah Pelancong Pembaca Wanderlust merupakan acara tahunan yang mengiktiraf permata terbaik dalam industri pelancongan, di mana pembaca majalah tersebut akan memilih kedudukan bagi setiap kategori yang dipertandingkan.

Advertisement. Scroll to continue reading.
Sarawak Tawan Hati Pelancong Dari UK, Dinobat Sebagai Top 10 Destinasi Paling Menarik Di Dunia
Sarawak Tawan Hati Pelancong Dari UK Dinobat Sebagai Top 10 Destinasi Paling Menarik Di Dunia Sumber <a rel=nofollow noopener target= blank href=httpswwwgooglecomsearchq=wanderlust+sarawaksca esv=580680436rlz=1C1KNTJ enMY1043MY1043tbm=ischsource=lnmssa=Xved=2ahUKEwjt3vub1LWCAxVyzzgGHR0JAHsQ AUoAXoECAIQAwbiw=1536bih=739dpr=125imgrc=z1IdQGp8CWWwCM>STB<a>

Anugerah ini dianjurkan oleh Wanderlust, sebuah penerbitan pelancongan bebas dari UK yang memenangi anugerah. Majalah ini mempunyai 100,000 pembaca setiap keluaran dan menampilkan pengalaman pelancongan luar biasa serta destinasi-destinasi paling menarik di dunia.

STB turut menyatakan bahawa pasaran UK amat penting dalam strategi pelancongan Sarawak.

Kedatangan pelawat dari UK telah menunjukkan peningkatan yang memberangsangkan sebanyak 216.74 peratus untuk tempoh Januari hingga September 2023 (18,833) berbanding tempoh yang sama pada tahun 2022 (5,944).

Sarawak Tawan Hati Pelancong Dari UK, Dinobat Sebagai Top 10 Destinasi Paling Menarik Di Dunia

Pada masa ini, UK berada dalam 10 negara teratas sebagai sumber pasaran kedatangan pelancong ke Sarawak (Januari-September 2023). UK juga menduduki kedudukan tertinggi di rantau Eropah dan Oceania.

Sejak 2018, kedatangan pelancong dari UK adalah yang tertinggi berbanding negara-negara Eropah yang lain, menurut STB.

Advertisement. Scroll to continue reading.

STB mempunyai beberapa matlamat dalam menyertai WTM London 2023. Antaranya ialah untuk mewujudkan kehadiran yang menonjol dengan kaunter berganda Sarawak sebesar 140 meter persegi yang memberi tumpuan kepada memperkukuh penjenamaan destinasi Sarawak dan juga pengiktirafan antarabangsa.

Sarawak merupakan sebuah kaleidoskop budaya, pengembaraan, alam semula jadi, makanan dan perayaan yang unik.

Terdapat 34 suku kaum etnik di Sarawak dengan tradisi, gaya hidup, muzik dan masakan tersendiri. Sebagai negeri terbesar di Malaysia, Sarawak memiliki beberapa hutan hujan tertua di dunia yang merangkumi lanskap luas melebihi 120,000 kilometer persegi.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Ia meliputi gunung-ganang yang menjulang tinggi, tanah tinggi yang sejuk, formasi batu kapur yang runcing, gua bawah tanah misteri, sungai berliku dan pantai tenang yang semuanya menanti untuk diterokai.

Pesta sepanjang tahun meraikan percampuran budaya, makanan, muzik dan amalan keagamaan moden dan tradisional Sarawak yang tidak ditemui di tempat lain. Di Sarawak, sentiasa ada ‘more to discover‘,” kata STB, penggiat pelancongan utama negeri ini.

Baca lagi artikel menarik:

Artikel asal oleh: iloveborneo.my

Advertisement. Scroll to continue reading.

Teruskan Membaca

Lifestyle

0 Kali terakhir dilihat di Sungai Maong, Kuching Pemilik Dakwa Boleh Bergerak Laju, Kura-Kura Gergasi Melarikan Diri Di Kuching. Individu ini muat naik iklan...

Mamak News

0 Polis Nafi Zayn Rayyan Mangsa Dera PETALING JAYA, 8 Dis (Bernama) — Tiada bekas luka lama akibat penderaan dikesan pada badan kanak-kanak autisme...

Mamak News

0 Tak Kumpau, Budak 11 Tahun Berjaya Naikkan Ikan Keli Berat 68 Kilogram Seorang kanak-kanak berasal dari United Kingdom dilaporkan berjaya menangkap ikan keli...

Lifestyle

0 Perjalanan Alyssa dalam Universe Ticket Berakhir, Pengunduran Penuh Spekulasi Gadis Borneo Tarik Diri Dari Universe Ticket, Netizen Dakwa Produksi TV Korea Selatan Berat...

Advertisement
KampungMamak.com We would like to show you notifications for the latest news and updates.
Dismiss
Allow Notifications