Hi, what are you looking for?

#image_title

Mamak News

Sasar 200 premis sehari sertai KPDN Spot-i


HULU SELANGOR – Sebanyak 200 premis termasuk kedai runcit disasarkan menyertai platform Kementerian Perdagangan Dalam Negeri dan Kos Sara Hidup (KPDN) Spot-i sehari di Selangor.

Pengarah KPDN Selangor, Mohd. Zuhairi Mat Radey berkata, platform tersebut merupakan digitalisasi capaian maklumat dan informasi termasuk harga barangan keperluan dan kawalan untuk panduan kepada para pengguna.

Katanya, ini juga memudahkan sebarang aduan dibuat oleh para pengguna termasuk sekiranya tidak meletakkan harga atau harga tidak tepat dengan pelabelannya.

Advertisement. Scroll to continue reading.

“Kita telah mulakan dua bulan lepas bagi pra pelancarannya di premis terpilih dan mendapatkan maklum balas amat baik dan terbuka di kalangan peniaga dan pengguna.

“Semua infografik berkaitan polisi dan informasi terkini daripada KPDN. Contonya stesen minyak, kita jalankan penentusahan dan pengujian dispenser pam supaya tidak wujud isu minyak diisi kurang antara sesebuah syarikat stesen minyak,” katanya pada sidang akhbar pada program Ride For Rahmah (RFR) hari ini.

Terdahulu, beliau melancarkan edaran poster rasmi KPDN Spot-i di stesen minyak hentian rawat dan rehat (R&R) Sungai Buloh yang turut dihadiri Pengurus Kawasan Petron Lembah Klang, Sabah dan Sarawak, Mohd. Abdullah Shabri.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Mohd. Zuhairi menjelaskan Selangor menjadi perintis kepada platform tersebut sebelum diperluaskan kepada seluruh negara oleh pengurusan tertinggi KPDN.

Ujarnya, pengguna hanya perlu mengimbas poster KPDN Spot-i tersebut sebelum memasuki platform berkenaan.

“Seramai 77 pegawai pemeriksa dan pemantau harga akan turun ke premis setiap hari dengan menampal poster tersebut termasuk di kedai aceh dan pasar-pasar selain melakukan tugas rutin harian mereka.

Advertisement. Scroll to continue reading.

“Kita juga berikan maklumat yang bukan dibawah KPDN contohnya sekarang berhubung gangguan bekalan beras sebagai pengetahuan kepada pengguna dan peniaga,” jelasnya. -KOSMO!ONLINE


Sumber: Kosmo Online

Advertisement. Scroll to continue reading.

Teruskan Membaca

Mamak News

0 JASIN – Sebanyak 9,000 kampit beras putih pek 10 kilogram (kg) akan dijual pada harga RM26 di program khas jualan terbuka di semua...

Mamak News

0 MANILA: Dewan Rakyat Filipina meluluskan belanjawan 2024 bernilai 5.768 trilion peso (AS$101.3 bilion atau RM476.9 bilion) termasuk peningkatan pembiayaan keselamatan di Laut China...

Sukan

0 PETALING JAYA – Gimnas negara, Sharul Aimy Kamaru Hisam mencipta kejutan apabila membawa pulang pingat gimnastik artistik Sukan Asia Hangzhou menerusi disiplin melombol...

Mamak News

0 Kebakaran Tahfiz: Pemuda Rayu Ke Mahkamah Persekutuan Terhadap Sabitan Bunuh PUTRAJAYA, 29 Sept (Bernama) — Seorang pemuda memfailkan rayuan di Mahkamah Persekutuan atas sabitan...

Advertisement
KampungMamak.com We would like to show you notifications for the latest news and updates.
Dismiss
Allow Notifications