Hi, what are you looking for?

#image_title

Mamak News

Saya percaya kepada institusi kehakiman untuk bersihkan nama – Syed Saddiq


KUALA LUMPUR – “Keputusan di tangan Allah dan saya meletakkan kepercayaan kepada institusi kehakiman untuk membersihkan nama saya.”

“Bertahun-tahun saya berlawan di mahkamah dan tidak tunduk kepada sebarang ugutan dan sogokan, saya yakin insya-Allah kebenaran akan menang.”

Itu kata Ahli Parlimen Muar Syed Saddiq Syed Abdul Rahman sejurus tiba Mahkamah Tinggi, di sini pukul 9.35 pagi sebentar tadi.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Hari ini adalah keputusan Syed Saddiq, 30, sama ada disabitkan atau dilepas atas empat pertuduhan iaitu bersubahat pecah amanah, salah guna harta dan pengubahan wang haram (AMLA).

Keputusan akan diumumkan Hakim Datuk Azhar Abdul Hamid yang mana hakim itu telah selesai mendengar keterangan daripada pihak pendakwaan dan pembelaan semasa perbicaraan.

Mengikut pertuduhan pertama, beliau didakwa bersubahat dengan Rafiq Hakim Razali melakukan pecah amanah dengan menyalahgunakan dana Armada berjumlah RM1 juta di CIMB Bank Berhad, Menara CIMB KL Sentral, Jalan Sentral 2, di sini pada 6 Mac 2020.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Bagi pertuduhan kedua, tertuduh didakwa menyalahgunakan harta untuk diri sendiri iaitu wang RM120,000 daripada akaun Maybank Islamic Berhad milik Armada Bumi Bersatu Enterprise dengan menyebabkan Rafiq Hakim melupuskan wang tersebut.

Syed Saddiq didakwa melakukan perbuatan itu di Malayan Banking Berhad, Jalan Pandan 3/6A, Taman Pandan Jaya, di sini antara 8 hingga 21 April 2018.

Beliau juga berdepan dua pertuduhan melibatkan diri dalam aktiviti pengubahan wang haram iaitu memindahkan wang masing-masing RM50,000 dalam akaun Maybank Islamic Berhad miliknya ke akaun Amanah Saham Bumiputera miliknya, yang merupakan hasil daripada aktiviti haram.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Syed Saddiq dituduh melakukan perbuatan itu di sebuah bank di Jalan Persisiran Perling, Taman Perling, Johor Bahru pada 16 dan 19 Jun 2018. – KOSMO! ONLINE


Sumber: Kosmo Online

Advertisement. Scroll to continue reading.

Teruskan Membaca

Lifestyle

0 Kali terakhir dilihat di Sungai Maong, Kuching Pemilik Dakwa Boleh Bergerak Laju, Kura-Kura Gergasi Melarikan Diri Di Kuching. Individu ini muat naik iklan...

Mamak News

0 Polis Nafi Zayn Rayyan Mangsa Dera PETALING JAYA, 8 Dis (Bernama) — Tiada bekas luka lama akibat penderaan dikesan pada badan kanak-kanak autisme...

Sukan

0 PETALING JAYA – Skuad hi remaja lelaki negara terpaksa akur dengan kehebatan Australia apabila tewas 2-5 di Stadium Hi Nasional, Bukit Jalil sebentar...

Hiburan

0 PETALING JAYA – Pelakon veteran era 1980-an, Datin Maria Arshad masih berada dalam keadaan separuh sedar selepas dimasukkan ke unit rawatan rapi (ICU)...

Advertisement
KampungMamak.com We would like to show you notifications for the latest news and updates.
Dismiss
Allow Notifications