Hi, what are you looking for?

Mamak News

Sekurang-Kurangnya 1,000 Rakyat Malaysia Muflis Setiap Bulan Akibat Kenaikan OPR


Sertai Telegram @KampungMamak untuk kemaskini terpantas.

Presiden Persatuan Penyelesaian Pengguna dan Peminjam Malaysia (4PM), Rosland Mohd Arif berkata, kesan dari pandemik COVID-19 dan kenaikan Kadar Dasar Semalaman (OPR) oleh Bank Negara Malaysia (BNM) selama ini didapati memudaratkan lagi keadaan rakyat.

Dipercayai sekurang-kurangnya 1,000 rakyat Malaysia dianggarkan muflis setiap bulan kerana tidak mampu melangsaikan hutang sejak berlakunya kenaikan OPR.

“Kebanyakan rakyat yang terkena tempias adalah yang bergaji sederhana dalam kelompok RM3,000 hingga RM4,000 sebulan dan yang mempunyai keluarga yang besar.

Advertisement. Scroll to continue reading.

“Hampir semua golongan umur termasuk dalam kategori yang boleh diisytiharkan muflis terutamanya usia antara 20 tahun hingga 50 tahun yang memiliki rumah,” katanya ketika dihubungi oleh wartawan Marllisa Anttony dari Utusan Malaysia.

Jawatankuasa Dasar Monetari (MPC), BNM sebelum ini telah membuat keputusan untuk menaikkan OPR sebanyak 25 mata asas kepada 2.75 peratus, iaitu kenaikan kali keempat berturut-turut untuk tahun ini.

Berikutan kenaikan terbaharu itu, kadar tertinggi dan terendah koridor bagi OPR turut dinaikkan masing-masing kepada 3.00 peratus dan 2.50 peratus.

Advertisement. Scroll to continue reading.

“Mengapa pegawai bank enggan melakukan perundingan dan perbincangan terlebih dahulu dengan pihak yang terlibat serta sama-sama mencari solusi.

“Semasa melakukan pemasaran bagi pinjaman, banyak promosi yang ditawarkan tetapi bila tidak dibayar, bank tidak ambil peduli untuk berunding.

“Ini adalah kelemahan pegawai bank sendiri kerana tidak pernah turun padang dan bertanya kepada peminjam masalah yang dihadapi dan bagaimana boleh dibantu,” tambahnya lagi.

Advertisement. Scroll to continue reading.

“Dijangka keadaan akan lebih teruk sekiranya OPR naik ke 3.00 peratus pada Januari 2023, sudah pasti lebih ramai akan diisytiharkan muflis.

“Saya akan berjuang sehabis mungkin untuk membantu rakyat kerana saya percaya setiap permasalahan pasti ada solusinya,” tegas Rosland.

Menurut Rosland lagi, beliau sendiri menerima antara 10 hingga 15 panggilan telefon setiap hari dan ini tidak termasuk lagi panggilan yang diterima oleh pegawai-pegawai yang lain.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Kebanyakan pemanggil mengadu nasib dan meminta nasihat, ada juga yang hampir bunuh diri kerana tidak dapat menanggung tekanan yang dihadapi disebabkan bebanan hutang.

Muflis

BACA: Kajian Dapati Ramai Anak Muda Umur 25 Tahun Ke Bawah Muflis Kerana Terikat Dengan 5 Faktor Ini

Sumber: Utusan Malaysia

Advertisement. Scroll to continue reading.

Teruskan Membaca

Mamak News

0 Sertai @KampungMamak untuk kemaskini terpantas. KUALA SELANGOR – Pusat pelancongan utama Kuala Selangor, Bukit Malawati di sini, ditutup sementara selepas berlaku runtuhan tanah...

Mamak News

0 Sertai @KampungMamak untuk kemaskini terpantas. BAGHDAD: Lebihan masakan tertua di dunia ditemukan di sebuah kompleks gua di utara Iraq baru-baru ini, sekali gus...

Mamak News

0 Sertai @KampungMamak untuk kemaskini terpantas. Seluruh dunia terpesona dengan acara pembukaan Piala Dunia FIFA 2022 yang berjaya dianjurkan dengan penuh gilang-gemilang dan cukup...

Mamak News

0 Sertai @KampungMamak untuk kemaskini terpantas. PUTRAJAYA – Polis berjaya menahan seorang lelaki bagi membantu siasatan kes cabul membabitkan seorang kanak-kanak perempuan berusia 12...

Advertisement
KampungMamak.com We would like to show you notifications for the latest news and updates.
Dismiss
Allow Notifications