Hi, what are you looking for?

#image_title

Mamak News

Selagi pemimpin bersatu, selagi itu gabungan akan terus utuh – Tun M


PETALING JAYA – Bekas Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir Mohamad menasihati para pemimpin supaya sentiasa bersatu padu untuk memastikan gabungan yang dibina terus utuh dalam ucapan Hari Malaysianya, hari ini.

Menurutnya dalam sebuah hantaran di laman Twitter, enam dekad bukanlah satu tempoh masa yang singkat bersama di dalam sebuah gabungan yang digelar sebagai Malaysia.

“Dalam tempoh tersebut, banyak yang kita lalui bersama. Ada kenangan manis dan tak kurang juga yang pahit. Apa pun, amat perlu kita toleh ke belakang apabila kita mahu maju ke hadapan.

Advertisement. Scroll to continue reading.

“Tujuan asal kita tubuh Malaysia ialah untuk pastikan pengaruh komunis tidak bertapak di Semenanjung Tanah Melayu, Singapura, Sabah dan Sarawak. Walaupun Singapura bukan sebahagian kita lagi, tetapi kita semua telah berjaya menyekat komunis bertapak,” katanya.

Tambah Dr Mahathir, kesepakatan tersebut juga merupakan tanda persetujuan bersama bersama sebagai usaha ke arah kemerdekaan Sabah dan Sarawak di samping bertujuan untuk mengembangkan ekonomi dan membangun bersama.

“Ada ketika timbul rasa kurang senang di antara satu sama lain. Ia perkara biasa di dalam mana-mana penyatuan wilayah-wilayah berbeza.

Advertisement. Scroll to continue reading.

“Yang penting, selagi pemimpin dan pemikir yakin bahawa bersatu itu teguh dan bercerai akan roboh, Insya Allah gabungan kita akan terus utuh,” katanya.

Menurutnya lagi, Hari Malaysia perlulah disambut dengan semangat sedemikian kerana itulah asas kepada gabungan yang dibina selama ini.

“Kesatuan kita di dalam kepelbagaian dan kepelbagaian kita di dalam kesatuan. Ini kita sambut tanpa ketepikan asal-usul dan menafi sejarah pembentukan negara bangsa ini,” katanya. – KOSMO! ONLINE.

Advertisement. Scroll to continue reading.


Sumber: Kosmo Online

Teruskan Membaca

Mamak News

0 Kebakaran Tahfiz: Pemuda Rayu Ke Mahkamah Persekutuan Terhadap Sabitan Bunuh PUTRAJAYA, 29 Sept (Bernama) — Seorang pemuda memfailkan rayuan di Mahkamah Persekutuan atas sabitan...

Hiburan

0 Aktres berusia 51 tahun itu berkata, dia pelik dengan sikap individu yang suka memperlekehkan orang lain hanya disebabkan perkara remeh terutama jenis kenderaan dipakai....

Mamak News

0 KLANG – Seorang wanita yang juga penduduk Bagan Teo Chew, Pulau Ketam di sini, dilaporkan masih hilang dalam kebakaran tiga buah rumah di...

Lifestyle

0 Tiga bank lanjut pengecualian caj QR Duitnow Public Bank Tarik Balik Kenakan Caj Transaksi DuitNow QR, Lagi 2 Bank Lanjut Pengecualian Caj. Tiga...

Advertisement
KampungMamak.com We would like to show you notifications for the latest news and updates.
Dismiss
Allow Notifications