Hi, what are you looking for?

| Kampungmamakcom

Luar Negara

Selepas 32 Tahun Dipenjara, Banduan Akhirnya Dapat Tarikh Hukuman Mati


TEXAS: Banduan paling lama yang pernah dipenjarakan di Amerika Syarikat (AS) iaitu selama 32 tahun akhirnya mendapat tarikh untuk menjalani hukuman mati pada 21 April depan. 

Lapor Daily Star, Hakim Mahkamah Houston memerintahkan tahanan bernama Carl Wayne Buntion, 77, menjalani hukuman tersebut tahun ini. 

Tiga dekad lalu, Buntion menembak dan membunuh dengan kejam seorang pegawai polis di Houston, James Irby, 37, pada Jun 1990. 

Advertisement. Scroll to continue reading.

Buntion menembak anggota polis itu di bahagian kepala dan belakang badan selepas keluar dari keretanya di sebuah jalan raya. 

Peguam Daerah Harris County, Kim Ogg berkata, sudah tiba masanya dia perlu bertanggungjawab terhadap jenayah tidak berperikemanusiaan itu. 

Di Texas, kaedah pelaksanaan hukuman mati yang menjadi pilihan adalah suntikan maut dan Buntion difahamkan akan menjalani hukuman tersebut. 

Advertisement. Scroll to continue reading.

Berita tersebut disambut gembira oleh ahli keluarga James Irby termasuk isterinya, Maura Irby. 

“Alangkah bagus kalau James berada di sini dan menyaksikan pelaksanaan hukuman itu.

“Ini adalah berita baik dan penutup episod pembunuhan suami saya,” katanya. 

Advertisement. Scroll to continue reading.

Sumber: Utusan Malaysia

Advertisement

Trending

Teruskan Membaca

Sukan

3s SHAH ALAM – Kemenangan Malaysia melangkah ke pentas separuh akhir Kejohanan Badminton Berpasukan Asia (BATC) 2024 terpaksa dibayar harga mahal apabila kedua pemain...

Hiburan

3s PETALING JAYA – Isteri kepada pelawak Shuib, Watie Hanifiah mendedahkan sikap berdegil enggan mendengar nasihat suami mengakibatkannya menjadi mangsa scammer dengan kerugian mencecah...

Sukan

0 SHAH ALAM – Skuad badminton negara menepati ramalan mara ke pentas separuh akhir Kejohanan Badminton Berpasukan Asia (BATC) 2024 selepas bangkit mengatasi Singapura...

Hiburan

3s PETALING JAYA – Bertahun menyimpan hasrat untuk memiliki perniagaan sendiri, aktor Zahiril Adzim bersyukur merealisasikan impian apabila membuka sebuah butik sebagai persediaan bersara...

Advertisement