Hi, what are you looking for?

Mamak News

Selepas Anthony, Giliran Lim Guan Eng Wakili DAP Mohon Maaf


Sertai Telegram @KampungMamak untuk kemaskini terpantas.

Selepas Anthony, giliran Lim Guan Eng wakili DAP mohon maaf

Selepas Anthony Look, kini giliran Pengerusi Kebangsaan Parti Tindakan Demokratik (DAP) Lim Guan Eng memohon maaf secara terbuka kepada kerajaan dan rakyat Sarawak atas kenyataan yang menyinggung perasaan mereka selama ini.

Permohonan maaf itu dibuat oleh beliau dalam kemas kini terbaru di akaun Facebook rasminya. Selain itu, beliau juga mengajak untuk membuat permulaan yang baru dan bekerjasama untuk memelihara kepelbagaian.

Advertisement. Scroll to continue reading.

“Saya memohon maaf sekiranya sebarang kenyataan saya telah menyinggung Premier Sarawak dan kerajaan GPS Sarawak. Masa depan negara mendahului segala-galanya.

“Kita sama-sama mengorak permulaan baru untuk berganding bahu demi memelihara kemajmukan, keterangkuman serta perpaduan masyarakat pelbagai kaum dan budaya dan mempertahankan Perlembagaan Persekutuan demi kebaikan semua di Semenanjung Malaysia, Sabah dan Sarawak,” katanya.

Terdahulu, Anthony Look yang juga Setiausaha Agung DAP telah menyatakan permohonan maafnya secara terbuka.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Beliau berkata demikian selepas membuat kunjungan hormat kepada Pengerusi Gabungan Parti Sarawak (GPS) Tan Sri Abang Johari Abang Openg  di kediaman beliau di Kuching.

Jelas bekas Menteri Pengangkutan ketika era Pakatan Harapan itu lagi, pertemuan tersebut diharapkan dapat menjadi lembaran baharu untuk membina persefahaman demi negara.

“Kami telah mengadakan perbincangan secara mesra. Saya telah memaklumkan kepada YAB Premier bahawa sekiranya terdapat apa-apa kenyataan yang pernah dibuat oleh mana-mana pemimpin DAP yang menyinggung perasaan kerajaan dan rakyat Sarawak, saya mewakili pihak DAP untuk memohon maaf secara terbuka.

Advertisement. Scroll to continue reading.

“Saya berharap pertemuan hari ini akan membuka satu lembaran baru untuk membina persefahaman dan kerjasama demi negara Malaysia yang lebih maju dan progresif,” katanya menerusi laman Facebook hari ini.

Sumber: Lim Guan Eng/Facebook

Advertisement. Scroll to continue reading.

Artikel asal oleh: Siakap Keli

Teruskan Membaca

Mamak News

0 Sertai @KampungMamak untuk kemaskini terpantas. PETALING JAYA – Jabatan Meteorologi (MetMalaysia) mengeluarkan amaran ribut petir dan hujan lebat di 12 negeri termasuk Sabah...

Hiburan

0 Sertai @KampungMamak untuk kemaskini terpantas. KUALA LUMPUR – Filem Spilt Gravy arahan Datuk Zahim Albakri Ikmal mendominasi 14 daripada 26 pencalonan pada Festival...

Mamak News

0 Sertai @KampungMamak untuk kemaskini terpantas. Kajian Terbaru Dapati Kematian Bruce Lee Mungkin Disebabkan Minum Air Terlalu Banyak Setelah hampir 50 tahun selepas kematian...

Mamak News

0 Sertai @KampungMamak untuk kemaskini terpantas. WASHINGTON: Pentadbiran Presiden Amerika Syarikat (AS), Joe Biden melarang kelulusan peralatan telekomunikasi baharu daripada Huawei Technologies dan ZTE...

Advertisement
KampungMamak.com We would like to show you notifications for the latest news and updates.
Dismiss
Allow Notifications