Hi, what are you looking for?

Mamak News

Selepas Anthony, Giliran Lim Guan Eng Wakili DAP Mohon Maaf


Selepas Anthony, giliran Lim Guan Eng wakili DAP mohon maaf

Selepas Anthony Look, kini giliran Pengerusi Kebangsaan Parti Tindakan Demokratik (DAP) Lim Guan Eng memohon maaf secara terbuka kepada kerajaan dan rakyat Sarawak atas kenyataan yang menyinggung perasaan mereka selama ini.

Permohonan maaf itu dibuat oleh beliau dalam kemas kini terbaru di akaun Facebook rasminya. Selain itu, beliau juga mengajak untuk membuat permulaan yang baru dan bekerjasama untuk memelihara kepelbagaian.

Advertisement. Scroll to continue reading.

“Saya memohon maaf sekiranya sebarang kenyataan saya telah menyinggung Premier Sarawak dan kerajaan GPS Sarawak. Masa depan negara mendahului segala-galanya.

“Kita sama-sama mengorak permulaan baru untuk berganding bahu demi memelihara kemajmukan, keterangkuman serta perpaduan masyarakat pelbagai kaum dan budaya dan mempertahankan Perlembagaan Persekutuan demi kebaikan semua di Semenanjung Malaysia, Sabah dan Sarawak,” katanya.

Terdahulu, Anthony Look yang juga Setiausaha Agung DAP telah menyatakan permohonan maafnya secara terbuka.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Beliau berkata demikian selepas membuat kunjungan hormat kepada Pengerusi Gabungan Parti Sarawak (GPS) Tan Sri Abang Johari Abang Openg  di kediaman beliau di Kuching.

Jelas bekas Menteri Pengangkutan ketika era Pakatan Harapan itu lagi, pertemuan tersebut diharapkan dapat menjadi lembaran baharu untuk membina persefahaman demi negara.

“Kami telah mengadakan perbincangan secara mesra. Saya telah memaklumkan kepada YAB Premier bahawa sekiranya terdapat apa-apa kenyataan yang pernah dibuat oleh mana-mana pemimpin DAP yang menyinggung perasaan kerajaan dan rakyat Sarawak, saya mewakili pihak DAP untuk memohon maaf secara terbuka.

Advertisement. Scroll to continue reading.

“Saya berharap pertemuan hari ini akan membuka satu lembaran baru untuk membina persefahaman dan kerjasama demi negara Malaysia yang lebih maju dan progresif,” katanya menerusi laman Facebook hari ini.

Sumber: Lim Guan Eng/Facebook

Advertisement. Scroll to continue reading.

Artikel asal oleh: Siakap Keli

Teruskan Membaca

Mamak News

0 KUALA LUMPUR – Keadaan hujan renyai mengiringi paluan berundur Pengarah Jabatan Siasatan dan Penguatkuasaan Trafik (JSPT) Bukit Aman, Datuk Seri Mat Kasim Karim...

Mamak News

0 Murid 11 Tahun Maut Ditimpa Palang Gol Ketika Aktiviti Kurikulum BINTULU, 29 Sept (Bernama) — Seorang murid berusia 11 tahun meninggal dunia selepas...

Sukan

0 KOTA BHARU – Aksi perlawanan Liga Super Kelantan FC menentang Sabah FC di Stadium Sultan Muhammad IV di sini hari ini, terpaksa ditunda...

Hiburan

0 “TERIMA kasih kerana selama ini telah membantu, menghibur, menjadi orang kepercayaan dan sumber kekuatan saya.” Demikian perkongsian kakak kepada selebriti terkenal Noor Neelofa,...

Advertisement
KampungMamak.com We would like to show you notifications for the latest news and updates.
Dismiss
Allow Notifications