Hi, what are you looking for?

Mamak News

Selesema burung korbankan hampir 9,000 hidupan laut di Chile


SANTIAGO: Hampir 9,000 singa laut, penguin, memerang dan mamalia kecil menjadi korban akibat penularan selesema burung yang melanda pantai utara Chile, kata Perkhidmatan Perikanan Negara Amerika Selatan (Sernapesca), semalam.

Sejak awal tahun, lebih 7,600 singa laut, 1,186 penguin Humboldt iaitu spesies terancam yang hanya membiak di Chile dan Peru serta beberapa hidupan seperti memerang dan ikan lumba-lumba ditemui mati di sepanjang pantai, kata Sernapesca dalam kenyataan.

Menurutnya, penyakit itu menular di 12 daripada 16 wilayah Chile sambil ia mengumumkan pengaktifan ‘protokol pengawasan’ di sepanjang pantai, termasuk menanamkan hidupan yang terjejas dalam usaha mencegah penyebaran virus seterusnya.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Sejak penghujung 2021, satu daripada wabak selesema burung global yang paling teruk dalam rekod menyaksikan puluhan juta ayam terpaksa dimusnahkan, selain menyebabkan burung liar mati secara besar-besaran dan peningkatan jumlah jangkitan dalam kalangan mamalia di beberapa negara.

Misalnya di Kemboja, seorang kanak-kanak perempuan berusia 11 tahun jatuh sakit pada pertengahan Februari akibat demam, batuk dan sakit tekak, sebelum meninggal dunia akibat virus selesema burung H5N1, menurut kementerian kesihatan negara itu.

Bapanya juga diuji positif, tetapi pihak berkuasa kesihatan Kemboja menafikan penularan jangkitan daripada manusia ke manusia lain.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Ini berikutan amat jarang selesema burung berpindah jangkitan kepada dalam mamalia dan lebih jarang lagi dijangkiti virus yang boleh membawa maut.

Ketika ini tiada rawatan terhadap penyakit terbabit yang sering membawa ancaman maut pada burung liar dan ternakan.

Dalam pada itu, Mac lalu, Chile merekodkan kes pertama jangkitan manusia yang membabitkan seorang lelaki berusia 53 tahun.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Di tempat lain di Amerika Selatan, Argentina, Brazil, Paraguay dan Peru, dengan ratusan kematian singa laut, turut melaporkan ada berlaku penularan jangkitan kepada manusia. – AFP


Sumber: Utusan Malaysia

Advertisement. Scroll to continue reading.

Teruskan Membaca

Mamak News

0 JAKARTA: Seorang penyanyi cacat penglihatan dari Indonesia menerima kejutan besar apabila berjaya meraih Golden Buzzer dalam rancangan America’s Got Talent (AGT), baru-baru ini....

Mamak News

0 SPM: Berkat Doa Guru, Ibu Bapa Raih 11A+, 1A SUNGAI PETANI, 8 Jun (Bernama) — Pelajar cemerlang Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) 2022 negeri...

Mamak News

0 PETALING JAYA – Penceramah bebas, Ustaz Ebit Lew bantu ibu tunggal bertatu di sekitar Jakarta, Indonesia berikutan wanita berkenaan terpaksa menyara anaknya yang...

Sukan

0 MADRID – Penyerang antarabangsa Perancis, Karim Benzema akhirnya sah menyertai kelab juara Liga Arab Saudi, Al Ittihad selepas menandatangani kontrak selama tiga tahun...

Advertisement
KampungMamak.com We would like to show you notifications for the latest news and updates.
Dismiss
Allow Notifications