Hi, what are you looking for?

#image_title

Mamak News

Sembilan penguat kuasa ditahan terima rasuah sehingga RM7,000


PUTRAJAYA – Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) menahan seramai 11 individu termasuk sembilan anggota penguat kuasa kerana disyaki meminta dan menerima rasuah bagi membolehkan tindakan undang-undang tidak diambil kepada pemilik bot.

Difahamkan, rasuah itu diminta daripada pemilik bot serta ‘runner’ sebagai balasan melindungi dan tidak mengambil tindakan undang-undang terhadap bot-bot nelayan yang melakukan kesalahan bawah Akta Perikanan 1985.

Menurut sumber, kesemua 11 suspek berusia antara 30-an hingga 50-an itu dipercayai ditahan antara pukul 10 pagi hingga 12 tengah hari tadi ketika hadir memberi keterangan di Pejabat SPRM Alor Setar, Kedah.

Advertisement. Scroll to continue reading.

“Dua orang awam ditahan dipercayai memberi rasuah sebanyak RM300 hingga RM7,000 kepada sembilan anggota penguat kuasa yang berkhidmat di Kuala Kedah, Batu Uban dan Langkawi.

“Kesemua anggota penguat kuasa terbabit dipercayai melakukan kesalahan tersebut dari tahun 2018 hingga 2021 selain ditahan kerana menerima rasuah yang dimasukkan ke dalam akaun peribadi,” katanya tadi.

Jelasnya, dua orang awam itu pula ditahan atas kesalahan memberikan wang rasuah kepada anggota penguat kuasa terbabit.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Sementara itu, Pengarah Bahagian Perisikan SPRM, Datuk Azmi Kamaruzaman ketika dihubungi mengesahkan penahanan tersebut dan menyifatkan kes disiasat di bawah Seksyen 17 (a) Akta SPRM 2009.

Katanya, seramai lima suspek yang juga anggota penguat kuasa akan dibawa untuk permohonan reman di Mahkamah Majistret Alor Star, Kedah pukul 8 pagi esok.

“Manakala selebihnya dilepaskan atas jaminan SPRM selepas keterangan mereka diambil,” katanya. – KOSMO! ONLINE

Advertisement. Scroll to continue reading.


Sumber: Kosmo Online

Teruskan Membaca

Mamak News

0 ALOR SETAR – Seramai 603 mangsa banjir dari tiga daerah di negeri ini ditempatkan di pusat pemindahan sementara (PPS) sehingga pukul 5 petang...

Mamak News

0 KUALA LUMPUR – Panik melihat anggota Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ) membuat sekatan menyebabkan ada penunggang motosikal sanggup membahayakan diri dengan melawan arus bagi...

Mamak News

0 “Tidak Mencela, Memfitnah, Memaki Hamun Terhadap Sesiapa, Keindahan Pekerti Dan Akhlak Rasulullah SAW” – PM PUTRAJAYA —  Bersempena sambutan Maulidur Rasul, Perdana Menteri,...

Mamak News

0 IPOH – Sebanyak 10,568 notis dikeluarkan Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ) kepada penunggang motosikal atas pelbagai kesalahan sepanjang Op Khas Motosikal 2023 dilancarkan bermula 1...

Advertisement
KampungMamak.com We would like to show you notifications for the latest news and updates.
Dismiss
Allow Notifications