Hi, what are you looking for?

Mamak News

Sendiri ceburi ekonomi gig, tak perlu buat mogok protes


Sertai Telegram @KampungMamak untuk kemaskini terpantas.

PETALING JAYA – Tidak dinafikan ramai golongan muda lebih berminat untuk terlibat dalam ekonomi gig disebabkan masa yang fleksibel, kebebasan daripada majikan serta kawalan terhadap jadual dan beban kerja.

Bagaimanapun, pekerjaan berasaskan kontrak jangka pendek ini mempunyai pelbagai risiko yang bakal berlaku secara tiba-tiba, namun masih akan mendapat permintaan tinggi oleh orang ramai.

Seperti perkongsian pengguna Facebook, Hafiz Azman, dia memaklumkan tugas sebagai seorang ‘rider’ adalah perlu dilakukan secara sambilan dan jangan meletakkan sebagai keutamaan dalam kehidupan.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Katanya, sekiranya berlaku sebarang kemungkinan yang tidak dijangka seperti isu elaun dibangkitkan oleh golongan penghantar makanan terhadap sebuah syarikat pengurusan, ia tidak akan memberi apa-apa kesan terhadap syarikat berkenaan.

“Jarang syarikat tutup, terkesan apabila pekerja mogok, perniagaan akan berjalan seperti biasa.

“Kalau dah tak suka dengan tempat kita kerja, berhenti dan buat kerja lain, kita bukan pokok,” tulisnya pada satu hantaran semalam.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Tambah Hafiz, tidak ada mana-mana pihak yang akan memaksa seseorang itu untuk terlibat dalam sebagai penghantar makanan kerana ia adalah pilihan sendiri.

“Pekerjaan dalam ekonomi gig ini (kemahiran rendah) seperti penghantar makanan, e-hailing sesuai untuk masa pendek, sambilan dan mudah diganti bila-bila masa.

“Kalau nak main (kerja) dalam bidang ini dalam tempoh lama, pastikan terlibat dalam sektor gig yang mempunyai kemahiran tinggi,” pesannya.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Jelasnya, ia baru akan memberi pulangan yang sepadan dan ‘mewah’. – KOSMO! ONLINE


Sumber: Kosmo Online

Advertisement. Scroll to continue reading.

Teruskan Membaca

Sukan

0 Sertai @KampungMamak untuk kemaskini terpantas. TUAN rumah Kejohanan Sukan Institusi Pengajian Tinggi (SUKIPT) edisi ke-5 yang sedang berlangsung, kontinjen Universiti Pendidikan Sultan Idris...

Mamak News

0 Sertai @KampungMamak untuk kemaskini terpantas. KOTA BHARU – Seorang bekas pengurus besar syarikat Air Kelantan Sdn. Bhd. (AKSB) didakwa di Mahkamah Sesyen di...

Mamak News

0 Sertai @KampungMamak untuk kemaskini terpantas. LONDON: Seramai 20 individu yang cacat penglihatan dilaporkan `melihat semula’ selepas menerima implan kornea yang dihasilkan daripada kulit...

Hiburan

0 Sertai @KampungMamak untuk kemaskini terpantas. HAMPIR 20 tahun berkecimpung dalam dunia penyampaian radio bukanlah satu tempoh singkat untuk wanita yang dikenali dengan nama...

Advertisement
KampungMamak.com We would like to show you notifications for the latest news and updates.
Dismiss
Allow Notifications