Hi, what are you looking for?

Mamak News

Seorang maut, konvoi motosikal tersesat dalam hutan


JAKARTA: Seramai 14 orang anggota kumpulan Persatuan Pengembara Trabas (ITA) dilaporkan tersesat di kawasan hutan di Nagari Banja Loweh di Sumatera Barat selepas menyertai aktiviti konvoi Ahad lalu. 

Menurut CNN Indonesia, pasukan mencari dan menyelamat (SAR) berjaya memindahkan semua anggota komuniti motosikal itu petang kelmarin, namun seorang daripada mereka dilaporkan sudah meninggal dunia.

Koordinator Pos Kawalan Pasukan SAR, Robi Saputra berkata, pihaknya segera menghantar pegawai untuk melakukan pencarian selepas menerima laporan mengenai anggota komuniti motosikal yang sesat di dalam hutan pada waktu tengah malam Ahad lalu.

Advertisement. Scroll to continue reading.

“Petugas berjaya menemukan mereka pada hari Isnin kira-kira pukul 2.00 petang waktu tempatan.

“Semua mangsa telah dipindahkan dari tempat kejadian tetapi malangnya seorang meninggal dunia kerana sakit. Mayat ahli berusia 60 tahun itu sudah dibawa ke Hospital Suliki untuk dituntut keluarga,” jelasnya.

Usaha mencari anggota konvoi motosikal yang sesat di dalam hutan itu melibatkan pegawai SAR, Polis Suliki, Badan Pengurusan Bencana Wilayah, bomba dan penduduk.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Menurut laporan yang diterima pasukan SAR, anggota (ITA) berkonvoi untuk melakukan aktiviti luar di kawasan hutan Banja Loweh dan merancang pulang pada sebelah petang.

Bagaimanapun, hujan lebat melanda kawasan itu menyebabkan mereka terpaksa berteduh dan gagal mencari jalan keluar dari hutan apabila keadaan bertukar gelap menjelang malam.


Sumber: Utusan Malaysia

Advertisement. Scroll to continue reading.

Teruskan Membaca

Mamak News

0 Sering Kena Maki Dan Paksa Buat “OT”, Lelaki Nekad Tikam Bos Hingga Mati Seorang pengawal keselamatan didakwa menikam bosnya hingga mati kerana memaksanya...

Mamak News

0 JAKARTA: Perhimpunan Advat Indonesia (Peradi) bekerjasama dengan Majlis Peguam Malaysia dalam usaha memajukan peranan masing-masing di persada antarabangsa. Perkara itu diumumkan oleh Pengerusi...

Hiburan

0 KAJANG – Penyanyi Sissy Imann mengakui menyesal terlampau mengikut emosi sehingga mengambil keputusan menjual album sulung hanya pada harga RM20, sedangkan kos pembikinan...

Lifestyle

0 Menang kambing dari pertandingan Lato-Lato. Juara Main Lato-Lato 2 Jam Tanpa Henti, Kanak-Kanak Dari Indonesia Ini Dihadiahkan Kambing. Amat tular di Indonesia, Lato-Lato...

Advertisement
KampungMamak.com We would like to show you notifications for the latest news and updates.
Dismiss
Allow Notifications