Hi, what are you looking for?

#image_title

Lifestyle

Sepanjang Hidup Suka Mencarut, Dah Nak Meninggal Dunia Pun Penuh Carutan Dan Tak Boleh Mengucap


Tular di media sosial, lelaki mencarut semasa mahu meninggal dunia

Sepanjang Hidup Suka Mencarut, Dah Nak Meninggal Dunia Pun Penuh Carutan Dan Tak Boleh Mengucap. Satu hantaran tular di media sosial baru-baru ini apabila seorang lelaki dipercayai tidak dapat mengucap semasa sedang nazak dan meninggal dunia. Sekaligus perkara itu membuat ramai yang sebak dengan pengakhiran individu tersebut.

Menerusi perkongsian wanita di platform X itu, lelaki tersebut mengalami kemalangan dan dimasukkan ke unit rawatan rapi.

Menurut sumber, doktor yang bertugas mengatakan keadaan lelaki tersebut hanya ‘menunggu masa’ dan ahli keluarga dibenarkan untuk melawat.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Bagaimanapun, selepas dua hari menjaga lelaki itu, isterinya berjumpa dengan seorang ustaz untuk menanyakan mengenai hukum sekiranya dia tidak mahu menjaga suaminya yang sedang sakit.

Lafaz dengan carutan sehingga hembus nafas terakhir

Tanpa berfikir panjang, ustaz tersebut terus menziarahi lelaki itu pada sebelah petang. Susulan itu, ustaz meminta lelaki berkenaan untuk mengikutnya melafazkan kalimah “la ila ha ilallah”, namun lelaki itu tetap mencarut.

Difahamkan, walaupun ulang kali kedua, tetapi lelaki tersebut masih mencarut dan ulangan kali ketiga oleh ustaz berkenaan juga disusuli dengan carutan sebelum lelaki itu menghembuskan nafas terakhirnya.

Advertisement. Scroll to continue reading.
Sepanjang Hidup Suka Mencarut, Dah Nak Meninggal Dunia Pun Penuh Carutan Dan Tak Boleh Mengucap
Sumber: google

Pesakit lain sakit sbeut “Allah”, manakala lelaki tersebut penuh carutan

Selepas jenazah selesai diuruskan, isterinya memberitahu bahawa pesakit lain dalam keadaan sakit, mereka akan menyebut “Allah”, berzikir dan sebagainya. Manakala, suaminya hanya carutan yang dikeluarkannya dari mulut, yang membuat dirinya berasa malu.

Berpesan agar jangan mencarut semasa di dunia

Dalam pada itu, dia turut meminta ustaz menyampaikan pesanan dalam ceramah-ceramahnya agar orang ramai tidak mencarut semasa hidup di dunia.

Sementara itu, wanita yang berkongsi kisah yang menyayat hati ini turut berpesan untuk menjaga tutur kata kerana ketika mati, ia bukanlah sesuatu yang pura-pura dan apa yang kita selalu sebut, itulah akan disebut ketika sakaratul maut datang menjemput.

Baca juga artikel yang berkaitan:

Advertisement. Scroll to continue reading.

Artikel asal oleh: iloveborneo.my

Teruskan Membaca

Mamak News

0 KUALA LUMPUR – Panik melihat anggota Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ) membuat sekatan menyebabkan ada penunggang motosikal sanggup membahayakan diri dengan melawan arus bagi...

Mamak News

0 “Tidak Mencela, Memfitnah, Memaki Hamun Terhadap Sesiapa, Keindahan Pekerti Dan Akhlak Rasulullah SAW” – PM PUTRAJAYA —  Bersempena sambutan Maulidur Rasul, Perdana Menteri,...

Mamak News

0 IPOH – Sebanyak 10,568 notis dikeluarkan Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ) kepada penunggang motosikal atas pelbagai kesalahan sepanjang Op Khas Motosikal 2023 dilancarkan bermula 1...

Mamak News

0 Bebas Selepas Dipenjara 28 Tahun, Ujian DNA Terbaru Buktikan Lelaki Tidak Bersalah Seorang lelaki di California menarik nafas lega apabila dapat mengecapi kebebasan...

Advertisement
KampungMamak.com We would like to show you notifications for the latest news and updates.
Dismiss
Allow Notifications