Hi, what are you looking for?

Mamak News

Sepanyol Kini Iktiraf Haiwan Peliharaan Sebagai Makhluk “Sentient”, Miliki Perasaan & Hak Macam Manusia


Sertai Telegram @KampungMamak untuk kemaskini terpantas.

Sepanyol telah menguatkuasakan undang-undang baharu dimana haiwan peliharaan seperti anjing dan kucing kini diiktiraft sebagai makhluk ‘sentient’, iaitu hidupan yang mempunyai perasaan sama seperti manusia.

Undang-undang terbaru ini telah mengiktiraf haiwan peliharaan sebagai ‘makhluk hidup dan bernyawa’ buat pertama kali dalam kes sivil dan bukan sahaja dilihat sebagai ‘objek’ semata-mata.

Misalnya, dalam kes penceraian, kucing dan anjing memiliki hak penjagaan sama seperti kanak-kanak.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Dengan undang-undang baharu ini, mahkamah boleh menentukan pihak mana yang mendapat hak penjagaan ke atas haiwan peliharaan yang dipelihara secara bersama oleh pasangan yang membuat permohonan penceraian.

Satu-satunya pengecualian adalah terhadap haiwan ternakan.

Undang-undang itu digubal oleh parti Sosialis yang memerintah dan rakan pakatan kirinya Podemos. Ianya bertujuan untuk menamatkan perbalahan yang sering tercetus dalam kalangan pasangan yang sering berebut hak penjagaan haiwan peliharaan selepas penceraian.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Syarat yang ditetapkan ialah pemilik mesti ‘menjamin’ kesejahteraan haiwan peliharaan dan jika salah satu pasangan mempunyai sejarah kekejaman terhadap haiwan mereka tidak akan diberikan hak penjagaan.

Undang-undang itu telah dicadangkan sejak tahun 2017 tetapi dua pilihan raya umum pada 2019 menangguhkan proses kelulusan tersebut. Perundangan itu akhirnya telah diluluskan oleh semua pihak selain parti Vox.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Sumber: CGTN Europe

Teruskan Membaca

Mamak News

0 Sertai @KampungMamak untuk kemaskini terpantas. LUMUT – Perolehan Kapal Songan Pelbagai Peranan (MRSS) kini menjadi satu keperluan dalam Angkatan Tentera Malaysia (ATM) khususnya...

Hiburan

0 Sertai @KampungMamak untuk kemaskini terpantas. PETALING JAYA – Penyanyi Datuk Nora Ariffin mengundang sebak ramai apabila memuat naik gambar menerima skrol diploma mewakili...

Mamak News

0 Sertai @KampungMamak untuk kemaskini terpantas. QUETTA: Sekurang-kurangnya tiga orang terbunuh dan 28 lagi cedera selepas seorang pengebom berani mati bertindak menyerang sebuah kenderaan...

Mamak News

0 Sertai @KampungMamak untuk kemaskini terpantas. Hasil ujian DNA yang dilakukan ke atas 11 sub-etnik mendapati orang Kelantan memiliki gen sebenar orang Melayu. Demikian...

Advertisement
KampungMamak.com We would like to show you notifications for the latest news and updates.
Dismiss
Allow Notifications