Hi, what are you looking for?

Mamak News

Sepanyol Kini Iktiraf Haiwan Peliharaan Sebagai Makhluk “Sentient”, Miliki Perasaan & Hak Macam Manusia


Sepanyol telah menguatkuasakan undang-undang baharu dimana haiwan peliharaan seperti anjing dan kucing kini diiktiraft sebagai makhluk ‘sentient’, iaitu hidupan yang mempunyai perasaan sama seperti manusia.

Undang-undang terbaru ini telah mengiktiraf haiwan peliharaan sebagai ‘makhluk hidup dan bernyawa’ buat pertama kali dalam kes sivil dan bukan sahaja dilihat sebagai ‘objek’ semata-mata.

Misalnya, dalam kes penceraian, kucing dan anjing memiliki hak penjagaan sama seperti kanak-kanak.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Dengan undang-undang baharu ini, mahkamah boleh menentukan pihak mana yang mendapat hak penjagaan ke atas haiwan peliharaan yang dipelihara secara bersama oleh pasangan yang membuat permohonan penceraian.

Satu-satunya pengecualian adalah terhadap haiwan ternakan.

Undang-undang itu digubal oleh parti Sosialis yang memerintah dan rakan pakatan kirinya Podemos. Ianya bertujuan untuk menamatkan perbalahan yang sering tercetus dalam kalangan pasangan yang sering berebut hak penjagaan haiwan peliharaan selepas penceraian.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Syarat yang ditetapkan ialah pemilik mesti ‘menjamin’ kesejahteraan haiwan peliharaan dan jika salah satu pasangan mempunyai sejarah kekejaman terhadap haiwan mereka tidak akan diberikan hak penjagaan.

Undang-undang itu telah dicadangkan sejak tahun 2017 tetapi dua pilihan raya umum pada 2019 menangguhkan proses kelulusan tersebut. Perundangan itu akhirnya telah diluluskan oleh semua pihak selain parti Vox.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Sumber: CGTN Europe

Teruskan Membaca

Lifestyle

0 Lelaki itu jadi mangsa penipuan selepas kerugian RM320k Gara-Gara Nak Beli R Dan Arak Murah, Lelaki Dari Miri Ini Rugi RM320k. Dilaporkan seorang...

Mamak News

0 MANILA: Foto seorang budak lelaki mengemis di ibu negara Filipina menggunakan kod QR tular dalam media sosial, mendorong sebuah badan kerajaan mengeluarkan amaran...

Mamak News

0 SEBERANG PERAI – “Daddy mana, bila daddy balik”. Demikian soal anak-anak pendaki Malaysia Everest 2023 (ME2023) orang kelainan upaya (OKU) pendengaran, Muhammad Hawari...

Sukan

0 LONDON – Tottenham Hotspur mengharapkan kemenangan ke atas Leeds United pada aksi Liga Perdana Inggeris (EPL) di Elland Road malam ini bagi mencerahkan...

Advertisement
KampungMamak.com We would like to show you notifications for the latest news and updates.
Dismiss
Allow Notifications