Hi, what are you looking for?

Mamak News

Separuh mamalia, burung di dunia bakal pupus


LONDON: Kajian terbaharu mendapati Bumi bakal berdepan masalah kepupusan besar-besaran apabila hampir separuh daripada puluhan spesies haiwan kini dikesan menghadapi penurunan populasi yang lebih drastik.

Ahli Evolusi Biologi, Daniel Pincheira-Donoso memberi amaran, penurunan populasi haiwan kini semakin pesat, hampir dua kali ganda lebih banyak berbanding anggaran yang dilakukan pakar sebelum ini.

Beliau yang merupakan pengarang utama kajian terbaharu itu memberitahu Dailymail, siasatan pasukannya mendapati 48 peratus spesies semakin berkurangan sementara 33 peratus spesies yang sebelum ini dianggap tidak terancam kini mengalami kemerosotan serius.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Pasukan tersebut melihat lebih daripada 700,000 spesies termasuk mamalia, burung, reptilia, amfibia, ikan dan serangga untuk memahami populasi mana yang berisiko pupus atau mempunyai peluang untuk terus hidup.

Menurut Pincheira-Donoso yang berkhidmat sebagai ketua Makmal Macro Biodiversity di Queen’s University Belfast, pasukannya mengambil penilaian tradisional tentang risiko kepupusan daripada Kesatuan Antarabangsa untuk Pemuliharaan Alam (IUCN) yang dikeluarkan tahun lalu.

Kumpulan itu kemudian membandingkan angka tersebut dengan data lebih luas tentang penurunan populasi spesies untuk melihat trend merentas masa menggunakan metodologi yang diluluskan oleh IUCN sebagai ukuran risiko kepupusan.

Advertisement. Scroll to continue reading.

“Berdasarkan analisis terbaharu ini, mamalia, burung dan serangga adalah kumpulan yang menghadapi penurunan yang mengejutkan.

“Amfibia yang diketahui secara unik terdedah kepada penyebaran global bahan kimia industri, penyakit dan kulat, menghadapi beberapa risiko paling mengerikan secara keseluruhan.

“Namun berita lebih baik dilihat pada ikan dan reptilia, dengan lebih banyak spesies dalam kumpulan ini kelihatan mempunyai angka populasi yang stabil,” jelas Pincheira-Donoso.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Katanya, spesies yang paling teruk terjejas cenderung tinggal di kawasan tropika dengan perubahan iklim menjadi pemacu utama kepupusan.


Sumber: Utusan Malaysia

Advertisement. Scroll to continue reading.

Teruskan Membaca

Mamak News

0 KUALA NERUS – Seorang mekanik maut setelah kereta Perodua Kancil dipandunya merempuh bahagian belakang sebuah jengkaut di Kampung Buluh Gading di sini, hari...

Mamak News

0 JAKARTA: Seorang penyanyi cacat penglihatan dari Indonesia menerima kejutan besar apabila berjaya meraih Golden Buzzer dalam rancangan America’s Got Talent (AGT), baru-baru ini....

Mamak News

0 SPM: Berkat Doa Guru, Ibu Bapa Raih 11A+, 1A SUNGAI PETANI, 8 Jun (Bernama) — Pelajar cemerlang Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) 2022 negeri...

Mamak News

0 PETALING JAYA – Penceramah bebas, Ustaz Ebit Lew bantu ibu tunggal bertatu di sekitar Jakarta, Indonesia berikutan wanita berkenaan terpaksa menyara anaknya yang...

Advertisement
KampungMamak.com We would like to show you notifications for the latest news and updates.
Dismiss
Allow Notifications