Hi, what are you looking for?

#image_title

Mamak News

Serangan tanpa henti Zionis buat kesihatan mental kanak-kanak Gaza kritikal


RAMALLAH: Serangan tanpa henti rejim Israel di Semenanjung Gaza memburukkan lagi krisis kesihatan mental kanak-kanak, apabila tiada lagi perkhidmatan kesihatan mental, menurut organisasi bukan kerajaan ‘Save the Children’.

“Israel terus membedil ribuan kawasan awam di Gaza sejak sebulan lalu, termasuk sekolah dan hospital yang telah menjejaskan kesihatan mental kanak-kanak,” menurut organisasi itu.

Sejak lebih sebulan lalu, 4,008 kanak-kanak terbunuh, manakala 1,270 kanak-kanak lain hilang, dipercayai terperangkap di bawah runtuhan.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Menurut Pejabat Penyelarasan Hal Ehwal Kemanusiaan Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (OCHA), infrastruktur awam terjejas termasuk 253 kemudahan pendidikan, 101 kemudahan kesihatan, 58 tempat ibadat, tiga kem pelarian dan lebih 40,000 unit kediaman.

Pakar perubatan di Gaza termasuk ‘Medecins Sans Frontiers/Doctors without Borders’ menjelaskan kanak-kanak yang kehilangan anggota keluarga yang sedang dirawat semakin ramai dan mereka ini diletakkan di bawah kategori “WCNSF” (Wounded Child No Surviving Family), menurut kenyataan itu.

Dalam pada itu, pakar kesihatan mental ‘Save the Children’ memberi amaran konflik di Gaza mendedahkan kanak-kanak kepada trauma.

Advertisement. Scroll to continue reading.

“Tiada tempat selamat, tiada lagi jaminan keselamatan dengan ribuan orang hilang tempat tinggal.

“Kanak-kanak menghadapi pelbagai gejala trauma, termasuk kebimbangan, ketakutan, bimbangkan orang yang mereka kasihi, mimpi ngeri, insomnia dan memencilkan diri,” menurut kenyataan itu.

Laporan yang diterbitkan oleh ‘Save the Children’ pada Jun 2022 menunjukkan kesihatan mental kanak-kanak sudah mencapai tahap kritikal.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Sebanyak 80 peratus kanak-kanak dilaporkan sering berada dalam ketakutan, kebimbangan dan kesedihan.


Sumber: Utusan Malaysia

Advertisement. Scroll to continue reading.

Teruskan Membaca

Sukan

0 LONDON – Pengendali Tottenham Hotspur, Ange Postecoglou enggan para pemainnya terlalu kecewa dan mengenang kekalahan 1-2 kepada West Ham United kelmarin sekali gus...

Lifestyle

0 Ini antara gerai yang menjual laksa Sarawak di Singapura Ini Gerai Laksa Sarawak Yang Anda Boleh Cuba Di Singapura. Kehidupan anak perantau kadang...

Mamak News

0 Kes Zayn Rayyan: Polis Ambil 228 DNA Penduduk Apartment Idaman PETALING JAYA, 10 Dis (Bernama) — Polis Diraja Malaysia (PDRM) telah mengambil sejumlah...

Hiburan

0 PETALING JAYA – Banyak kali berpeluang ke Mekah mengerjakan umrah, pelakon Puteri Sarah Liyana menyifatkan peluang tersebut sebagai rezeki Allah selain mengakui tanah...

Advertisement
KampungMamak.com We would like to show you notifications for the latest news and updates.
Dismiss
Allow Notifications