Hi, what are you looking for?

| Kampungmamakcom
#image_title

Mamak News

Sering sakit kepala, rupanya penyepit tersangkut dalam kepala


HANOI: Teka-teki seorang lelaki Vietnam yang mengalami sakit kepala teruk dan kehilangan penglihatan sejak lima bulan lalu akhirnya terjawab apabila doktor menemui sepasang penyepit atau chopstik dalam tengkorak kepalanya.

Baru-baru ini, identiti lelaki yang tidak didedahkan nama itu dimasukkan ke Cuba Friendship Hospital di bandar Dong Hoi, wilayah Quang Binch, selepas mengadu sakit kepala, hilang penglihatan dan cecair keluar daripada hidungnya.

Ketika ditanya, lelaki itu tidak tahu puncanya, namun selepas imbasan tomografi berkomputer (CT) dilakukan, doktor mendapati terdapat dua objek asing yang menonjol dari hidung ke dalam otaknya.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Semasa pemeriksaan rapi dilakukan, objek tersebut adalah sepasang penyepit.

Lelaki itu yang ditanya bagaimana penyepit itu masuk ke dalam tengkoraknya, dia menyatakan pernah mengalami kejadian sejak lima bulan lalu.

Katanya semasa keluar minum, dia terbabit dalam pergaduhan hingga menyebabkan dimasukkan ke hospital.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Doktor mengesyaki lelaki lain menusuk penyepit ke kepalanya semasa pergaduhan berlaku, namun lelaki itu tidak mengingatinya.

Selepas mempertimbangkan semua pilihan, pasukan perubatan melakukan pembedahan endoskopik melalui hidung dan mengeluarkan sepasang penyepit yang patah itu.

Menurut doktor, Nguyen Van Man, Ketua Jabatan Neurosurgeri di hospital tersebut, lelaki berusia 35 tahun itu didapati stabil dan dibenarkan keluar ke hospital selepas keadaanya didapati pulih sepenuhnya.

Advertisement. Scroll to continue reading.


Sumber: Utusan Malaysia

Advertisement

Trending

Teruskan Membaca

Sukan

3s SHAH ALAM – Kemenangan Malaysia melangkah ke pentas separuh akhir Kejohanan Badminton Berpasukan Asia (BATC) 2024 terpaksa dibayar harga mahal apabila kedua pemain...

Hiburan

3s PETALING JAYA – Isteri kepada pelawak Shuib, Watie Hanifiah mendedahkan sikap berdegil enggan mendengar nasihat suami mengakibatkannya menjadi mangsa scammer dengan kerugian mencecah...

Sukan

0 SHAH ALAM – Skuad badminton negara menepati ramalan mara ke pentas separuh akhir Kejohanan Badminton Berpasukan Asia (BATC) 2024 selepas bangkit mengatasi Singapura...

Hiburan

3s PETALING JAYA – Bertahun menyimpan hasrat untuk memiliki perniagaan sendiri, aktor Zahiril Adzim bersyukur merealisasikan impian apabila membuka sebuah butik sebagai persediaan bersara...

Advertisement