Hi, what are you looking for?

#image_title

Sukan

Siapa berani beli jersi Messi berharga £8 juta?


LONDON – Sejumlah enam daripada jersi yang dipakai Lionel Messi semasa kempen Argentina menjulang kejuaraan Piala Dunia Qatar 2022 akan dijual secara lelongan.

Kapten Argentina berusia 36 tahun itu menjulang Piala Dunia selepas pasukannya menewaskan Perancis menerusi penentuan sepakan penalti pada perlawanan akhir Disember lalu di Qatar.

Jersinya pada perlawanan akhir termasuk dalam set dijangka mampu memperoleh lebih daripada £8 juta (RM46.61 juta) dalam lelongan yang dihoskan oleh Sotheby’s di New York.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Rekod paling mahal untuk jersi bola sepak yang dipakai dalam permainan ialah jersi ‘Hand of God’ milik Diego Maradona yang dijual pada harga £7.1 juta (RM413.65 juta) pada 2022.

Ketua Koleksi Moden Sotheby, Brahm Wachter berkata, penjualan enam jersi Messi adalah satu acara yang istimewa malah dianggap sebagai peristiwa monumental dalam sejarah lelongan.

“Piala Dunia FIFA 2022 berdiri sebagai salah satu acara terhebat dalam sejarah sukan, secara intrinsik berkait dengan pengembaraan berani Messi dan mengukuhkan statusnya sebagai bintang terhebat sepanjang zaman,” kata Wachter.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Messi, pemenang Ballon d’Or lapan kali, menjadi pemain pertama dalam sejarah Piala Dunia yang menjaringkan gol di peringkat kumpulan, 16 terakhir, suku akhir, separuh akhir dan akhir bagi satu-satu kejohanan.

Tambah Wachter, ia merupakan satu penghormatan buat Sotheby mempersembahkan dan mempamerkan koleksi yang tidak ternilai kepada orang ramai merangkumi kecemerlangan seorang pemain yang telah mentakrifkan semula sempadan kecemerlangan bola sepak.

Jersi Messi akan dilihat di ibu pejabat Sotheby New York dalam pameran awam percuma semasa proses bidaan yang dibuka antara 30 November dan 14 Disember nanti. – AGENSI

Advertisement. Scroll to continue reading.


Sumber: Kosmo Sukan

Teruskan Membaca

Mamak News

0 TOKYO: Sebuah kilang pembuatan Jepun mendapat perhatian warga net baru-baru ini kerana mengeluarkan produk tukul berbentuk seperti pisang sebenar. Kilang besi Ikeda yang...

Mamak News

0 Bantuan Kepada Penduduk Palestin Di Gaza Tidak Cukup – PBB WASHINGTON, 30 Nov (Bernama-AA) — Setiausaha Agung Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) Antonio Guterres...

Hiburan

0 PETALING JAYA – “Selepas jadi bapa, rasa muda semula (ketawa). Demikian respons rawak hero Malaya, Remy Ishak apabila disuakan pertanyaan bagaimana perasaan selepas...

Sukan

0 MENTERI Belia dan Sukan, Hannah Yeoh berharap ‘perang’ yang tercetus antara Pesuruhjaya Sukan, Suhardi Alias dan Majlis Olimpik Malaysia (MOM) tidak berterusan sepanjang...

Advertisement
KampungMamak.com We would like to show you notifications for the latest news and updates.
Dismiss
Allow Notifications