Hi, what are you looking for?

Mamak News

Siasat mutawif tanpa vaksin bawa jemaah umrah


PUTRAJAYA: “Tak patut berlaku terutama nak ke tempat suci.”

Itu reaksi Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Hal Ehwal Agama), Idris Ahmad yang menyelar tindakan seorang mutawif yang didakwa membawa jemaah tidak divaksin menunaikan umrah.

Beliau melahirkan rasa kesal dengan tindakan yang didakwa dilakukan individu tersebut sedangkan syarat untuk menunaikan ibadah umrah adalah mesti mengambil vaksin.

Advertisement. Scroll to continue reading.

“Keduanya, macam mana benda itu mereka boleh lepas ke sana dan saya harap mereka yang bertanggungjawab kena siasat bagaimana boleh bolos ke sana. Mungkin kita boleh panggil dia dan tanya kenapa jadi macam itu.

“Walaupun bidang kuasa tindakan bukan di bawah kita dan dari segi undang-undang pihak lain bertanggungjawab, jadi nak minta berjumpa pasal apa buat begitu,” katanya ketika ditemui pada majlis serahan sumbangan mangsa banjir dalam kalangan pegawai dan kakitangan Jabatan Perdana Menteri Hal Ehwal Agama di sini semalam.

Dalam memastikan kejadian seperti itu tidak berulang, Idris berkata, aspek pendedahan dan kesedaran kepada orang awam perlu dilaksanakan secara berterusan.

Advertisement. Scroll to continue reading.

“Kalau pergi menunaikan ibadah umrah dan haji ini, dia akan pastikan wang itu daripada sumber yang halal dan apabila tiba-tiba buat macam ini, ia tidak berapa nak kena sangat.

“Justeru, boleh didik selalu dan berharap ia tidak berlaku. Kita pun tak sangka ingatkan tak ada orang bertindak sedemikian rupa. Kita nak masuk ke bangunan atau naik kapal terbang, tidak dibenarkan masuk jika tidak divaksin,” katanya.

Mengulas lanjut, beliau turut menasihatkan mana-mana pendakwah bebas tidak me­nyampaikan sesuatu ilmu yang bukan menjadi kepakaran mereka sekali gus menyerahkannya kepada yang ahli.

Advertisement. Scroll to continue reading.

“Saya sendiri tidak bercakap bab kesihatan dan saya percaya pakar perubatan kerana dalam agama kita diajar untuk bertanya kepada orang yang tahu jika kamu tidak tahu,” ujarnya. – UTUSANSumber: Utusan Malaysia

Advertisement. Scroll to continue reading.

Teruskan Membaca

Hiburan

0 PETALING JAYA – “Bersangka baik pada bulan puasa, tiada istilah terpaksa dalam diri saya.” Demikian respons ibu kepada penyampai radio dan pelawak, Shuib...

Travel

0 Langkawi antara destinasi pelancongan yang menjadi tumpuan ramai, malah pulau bebas cukai itu juga mempunyai banyak tarikan lain untuk dilawati. Nak cari penginapan...

Mamak News

0 PETALING JAYA – Jabatan Meteorologi Malaysia (MetMalaysia) mengeluarkan amaran ribut petir, hujan lebat dan angin kencang di beberapa buah negeri sehingga pukul 6...

Mamak News

0 JAKARTA: Seorang lelaki dari wilayah Soppeng di Sulawesi Selatan ditahan polis selepas bertindak kejam membunuh bapa tirinya yang sedang tidur dengan menggunakan sebatang...

Advertisement
KampungMamak.com We would like to show you notifications for the latest news and updates.
Dismiss
Allow Notifications