Hi, what are you looking for?

#image_title

Mamak News

Simulasi DMex tingkat kesiapsiagaan jabatan berkaitan hadapi bencana


TELUK INTAN – Simulasi Latihan Pengurusan Bencana (DMex) di Hospital Teluk Intan hari ini dilaksanakan menerusi tiga senario yang bermatlamat untuk meningkatkan kesiapsiagaan semua jabatan terlibat menghadapi kemalangan dan bencana.

Pengarah Jabatan Bomba dan Penyelamat Malaysia (JBPM) Perak, Sayani Saidon berkata, tiga senario yang dilaksanakan tersebut ialah letupan dan kebakaran di wad pesakit, kebocoran bahan radioaktif di bilik Jabatan X-ray dan runtuhan bangunan.

“Operasi yang digerakkan di setiap situasi tersebut dilakukan dengan integrasi antara jabatan berdasarkan peruntukan di bawah Arahan Majlis Keselamatan Negara No 20 dan Sistem Pengurusan Insiden (IMS). Eksesais seperti ini memberi pengalaman kepada semua agensi penyelamat untuk bersiap siaga sekiranya berlaku kejadian sebenar.

Advertisement. Scroll to continue reading.

“Kita tahu peranan masing-masing dan gerak kerja yang perlu dilakukan tanpa berlaku pertindanan tugas, bahkan komunikasi juga lebih terancang supaya operasi menyelamat dijalankan lebih lancar dan berkesan,” katanya kepada pemberita di sini hari ini.

Menerusi simulasi tersebut, beberapa siri letupan menggegarkan wad unit rawatan rapi (ICU) hospital tersebut dan menyebabkan runtuhan bangunan serta kebakaran berlaku.

Laporan pasukan penyelamat menunjukkan bahawa kejadian sekitar pukul 11 pagi itu menyebabkan sekurang-kurangnya 30 mangsa terperangkap dengan 10 daripadanya merupakan pesakit cedera parah.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Operasi menyelamat dan mengeluarkan mangsa digerakkan oleh 140 anggota daripada pelbagai agensi diketuai JBPM bersama polis, Angkatan Pertahanan Awam Malaysia (APM), Pasukan Mencari dan Menyelamat Khas Malaysia (Smart), Paramedik, Jabatan Kesihatan, Rela dan bantuan Unit Udara Bomba.

Dalam pada itu, Sayani berkata, Perak setakat ini belum merekodkan insiden besar melibatkan bangunan hospital seperti yang pernah berlaku di Hospital Sultanah Aminah, Johor Bahru pada 2020.

Menurut beliau, kebanyakan kes dilaporkan di negeri ini melibatkan insiden kebakaran kecil yang tidak memerlukan operasi pemindahan pesakit.

Advertisement. Scroll to continue reading.

“Di kebanyakan hospital, mereka mempunyai Organisasi Keselamatan Kebakaran (OKK) yang bertindak sebagai responden pertama sekiranya berlaku bencana dan kemalangan di premis. Mereka adalah kakitangan yang menerima latihan khusus daripada bomba dan berkeupayaan melakukan tindakan awal menyelamatkan mangsa sebelum ketibaan bantuan,” katanya. – KOSMO! ONLINE


Sumber: Kosmo Online

Advertisement. Scroll to continue reading.

Teruskan Membaca

Hiburan

0 DILAHIRKAN dalam keluarga seni membolehkan Sara Ali Khan yang juga anak kepada aktor tersohor, Saif Ali Khan dengan mudahnya memasuki dunia hiburan. Namun...

Mamak News

0 Tindakan Murni Abang Kurier Tolong Lindungi Jemuran “Customer” Dari Hujan Dipuji Tindakan murni penghantar barangan dipuji selepas dia didapati membantu melindungi barangan pelanggan...

Sukan

0 BUKIT MERTAJAM – Pelumba Giant Cycling Team, Deng Penghai tetap meneruskan perjuangan pada perlumbaan Le Tour de Langkawi (LTdL) 2023 Peringkat 4 dari...

Lifestyle

0 KKM sedia hadapi ancaman pandemik penyakit X Ancaman Penyakit X Makin Hampir, Pakar Jangka 50 Juta Kematian Dan Lebih Bahaya Daripada Covid-19. Pakar...

Advertisement
KampungMamak.com We would like to show you notifications for the latest news and updates.
Dismiss
Allow Notifications