Hi, what are you looking for?

| Kampungmamakcom

Mamak News

Sindiket jual dos penggalak berleluasa di Indonesia


JAKARTA – Pihak berkuasa Indonesia mengesan aktiviti penjualan vaksin dos penggalak Covid-19 kepada  orang awam yang dipercayai dilakukan oleh sindiket haram, lapor portal berita Coconuts semalam.

Agensi Kesihatan Surabaya berkata, pihaknya menerima aduan daripada orang ramai yang mengaku bahawa mereka menerima suntikan dos penggalak Sinovac yang dijual pada harga 250,000 rupiah (RM73.20).

Agensi berkenaan percaya pengedaran secara haram dos penggalak di bandar itu sebenarnya lebih berleluasa berbanding apa yang diketahui dan terdapat sindiket yang menjadi dalang kepada aktiviti itu.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Sementara itu, sebuah pertubuhan awam yang menyediakan maklumat mengenai Covid-19 di Indonesia, Lapor Covid-19 berkata, ia telah menerima 71 laporan mengenai aktiviti penipuan berkaitan vaksin sejak September 2021.

Daripada jumlah itu, sebanyak 33 laporan adalah berkaitan dengan peruntukan haram bagi dos penggalak kepada individu bukan petugas kesihatan.

“Ogos dan September 2021 adalah bulan di mana orang ramai banyak mencari dos penggalak yang sepatutnya diberikan hanya kepada petugas kesihatan.

Advertisement. Scroll to continue reading.

“Keadaan itu membuka peluang kepada munculnya aktiviti rasuah berkaitan vaksin,” kata seorang ahli Lapor Covid-19, Amanda Tan.

Pemerintah Indonesia akan memulakan pemberian dos penggalak kepada penduduknya pada 12 Januari ini dengan menyasarkan kira-kira 21 juta penduduk di 244 buah bandar atau wilayah yang telah memberi vaksinasi lengkap kepada sekurang-kurangnya 60 peratus daripada populasinya.

Sebelum ini, dos penggalak Covid-19 hanya diberikan kepada barisan petugas kesihatan negara itu, dan orang awam akan menerima suntikan tersebut minggu depan, pada harga yang belum didedahkan. – AGENSI

Advertisement. Scroll to continue reading.Sumber: Kosmo Online

Advertisement

Trending

Teruskan Membaca

Sukan

3s SHAH ALAM – Kemenangan Malaysia melangkah ke pentas separuh akhir Kejohanan Badminton Berpasukan Asia (BATC) 2024 terpaksa dibayar harga mahal apabila kedua pemain...

Hiburan

3s PETALING JAYA – Isteri kepada pelawak Shuib, Watie Hanifiah mendedahkan sikap berdegil enggan mendengar nasihat suami mengakibatkannya menjadi mangsa scammer dengan kerugian mencecah...

Sukan

0 SHAH ALAM – Skuad badminton negara menepati ramalan mara ke pentas separuh akhir Kejohanan Badminton Berpasukan Asia (BATC) 2024 selepas bangkit mengatasi Singapura...

Hiburan

3s PETALING JAYA – Bertahun menyimpan hasrat untuk memiliki perniagaan sendiri, aktor Zahiril Adzim bersyukur merealisasikan impian apabila membuka sebuah butik sebagai persediaan bersara...

Advertisement