Hi, what are you looking for?

Mamak News

Sindiket jual dos penggalak berleluasa di Indonesia


Sertai Telegram @KampungMamak untuk kemaskini terpantas.

JAKARTA – Pihak berkuasa Indonesia mengesan aktiviti penjualan vaksin dos penggalak Covid-19 kepada  orang awam yang dipercayai dilakukan oleh sindiket haram, lapor portal berita Coconuts semalam.

Agensi Kesihatan Surabaya berkata, pihaknya menerima aduan daripada orang ramai yang mengaku bahawa mereka menerima suntikan dos penggalak Sinovac yang dijual pada harga 250,000 rupiah (RM73.20).

Agensi berkenaan percaya pengedaran secara haram dos penggalak di bandar itu sebenarnya lebih berleluasa berbanding apa yang diketahui dan terdapat sindiket yang menjadi dalang kepada aktiviti itu.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Sementara itu, sebuah pertubuhan awam yang menyediakan maklumat mengenai Covid-19 di Indonesia, Lapor Covid-19 berkata, ia telah menerima 71 laporan mengenai aktiviti penipuan berkaitan vaksin sejak September 2021.

Daripada jumlah itu, sebanyak 33 laporan adalah berkaitan dengan peruntukan haram bagi dos penggalak kepada individu bukan petugas kesihatan.

“Ogos dan September 2021 adalah bulan di mana orang ramai banyak mencari dos penggalak yang sepatutnya diberikan hanya kepada petugas kesihatan.

Advertisement. Scroll to continue reading.

“Keadaan itu membuka peluang kepada munculnya aktiviti rasuah berkaitan vaksin,” kata seorang ahli Lapor Covid-19, Amanda Tan.

Pemerintah Indonesia akan memulakan pemberian dos penggalak kepada penduduknya pada 12 Januari ini dengan menyasarkan kira-kira 21 juta penduduk di 244 buah bandar atau wilayah yang telah memberi vaksinasi lengkap kepada sekurang-kurangnya 60 peratus daripada populasinya.

Sebelum ini, dos penggalak Covid-19 hanya diberikan kepada barisan petugas kesihatan negara itu, dan orang awam akan menerima suntikan tersebut minggu depan, pada harga yang belum didedahkan. – AGENSI

Advertisement. Scroll to continue reading.Sumber: Kosmo Online

Teruskan Membaca

Hiburan

0 Sertai @KampungMamak untuk kemaskini terpantas. KUALA LUMPUR – Filem Spilt Gravy arahan Datuk Zahim Albakri Ikmal mendominasi 14 daripada 26 pencalonan pada Festival...

Mamak News

0 Sertai @KampungMamak untuk kemaskini terpantas. Kajian Terbaru Dapati Kematian Bruce Lee Mungkin Disebabkan Minum Air Terlalu Banyak Setelah hampir 50 tahun selepas kematian...

Mamak News

0 Sertai @KampungMamak untuk kemaskini terpantas. WASHINGTON: Pentadbiran Presiden Amerika Syarikat (AS), Joe Biden melarang kelulusan peralatan telekomunikasi baharu daripada Huawei Technologies dan ZTE...

Mamak News

0 Sertai @KampungMamak untuk kemaskini terpantas. PETALING JAYA – Bekas Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir Mohamad memaklumkan kepada 4,566 pengundi yang menyongnya pada Pilihan...

Advertisement
KampungMamak.com We would like to show you notifications for the latest news and updates.
Dismiss
Allow Notifications